У Соледарі під обстрілами перебувають цивільні, яких наразі неможливо евакуювати

У Соледарі, де йдуть запеклі бої, наразі перебуває понад пів тисячі цивільних українців, серед яких в основному люди старші 50 років.

Про це керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомляє в ефірі телемарафону.

Згідно зі словами Кириленка, всі люди, які мали бажання виїхати із Соледару до настання найбільш «гарячого» періоду, мали змогу це зробити: їх було забезпечено і транспортом, і виїздом за відпрацьованою схемою евакуації з подальшим переїздом або в середину області, або за її межі.

«Наразі у Соледарі знаходиться 523 людини. Деякі з них вирішили виїхати зараз, але це неможливо через інтенсивні бойові дії», - заявив Кириленко.

Очільник області пояснив, що спрацьовує виключно людський фактор, і тепер багато хто змінив свою думку і бажає евакуюватись, але такої можливості немає.

«Допоки не буде можливості безпечно заїхати та виїхати з міста, евакуацію проводити не будуть», - запевнив Кириленко.

Він додав, що як керівник має не тільки максимально сприяти бажаючим виїхати, а й піклуватися про тих, хто буде вивозити людей, бо це дуже небезпечно, і жодна броньована техніка не може захистити від тих снарядів, якими ворог обстрілює місто.

Кириленко зазначає, що у нього немає достовірної інформації про дітей у Соледарі, але достеменно відомо про людей похилого віку. За його словами, вони живуть у підвалах, в укриттях, бо в місті немає жодної вцілілої будівлі.

«У них є запас харчування. Металеві печі, дрова. Все було накопичено до нового року із запасом. Влада займалася розподілом і запаси у місцевих у Соледарі є. Ми закривали очі, що у людей є старі запаси, та роздавали ще, бо розуміли що ситуація може погіршитись», - уточнив Кириленко.

Водночас, як зазначає речниця Донецької ОВА Тетяна Ігнатченко, Соледар щодоби зазнає значних обстрілів.

«Стосовно руйнувань - за інформацією, яка була за попередню добу, лише на одній околиці міста було пошкоджено 25 будинків, з них 4 будинки згоріли повністю, і7 будинків було просто розтрощено вщент», - заявила Ігнатченко.

Нагадаємо, 9 січня Маляр розповіла про те, що росіяни розпочали новий потужний штурм Соледара, йдуть жорстокі бої. Бійці ЗСУ продовжують тримати оборону Соледара на Донбасі, у лавах ворожих військ дуже багато втрат.

Нещодавно в ISW спростували заяви рф про захоплення Соледара та оточення Бахмута.

Добами раніше підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів у районах населених пунктів Раздолівка, Соледар, Бахмут на Донеччині.

Раніше ми повідомляли, що на Донеччині з 2 січня розпочнеться евакуація місцевих жителів. Через активні бойові дії потрібно, щоб якнайбільше людей залишили територію вже зараз.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО