Китай поглиблює відносини з рф після сумнівів через війну в Україні – WSJ

Китайський лідер Сі Дзіньпін протягом останніх тижнів доручив уряду налагодити тісніше економічні співвідносини з росією.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на політичних радників Пекіна.

Зазначається, що КНР хоче збільшити імпорт російської нафти, газу і сільськогосподарських товарів. Також планують посилити енергетичне партнерство в Арктиці та збільшити китайські інвестиції у російську інфраструктуру, зокрема, у залізниці й порти.

Росія та Китай почали здійснювати більше фінансових операцій у рублях та юанях. Це допомагає захистити обидві країни від можливих майбутніх санкцій західних країн та ввести китайську валюту у ширший обіг.

В рф також анонсували приїзд Дзіньпіна до москви навесні 2023 року. У WSJ рішення лідера Китаю поглибити економічну співпрацю з країною-агресором називають «поворотом» у двосторонніх відносинах країн, які посилилися безпосередньо перед вторгненням рф в Україну та були «поставлені на паузу» на певний час.

Втім, ескалація війни змусила КНР дотримуватися більш збалансованої позиції. Країні все ще необхідні західні технології та тісні зв’язки з іноземними державами задля конкуренції зі США.

Нагадаємо, Китай нарощує свої ядерні сили і готується до 2035 року майже вчетверо збільшити кількість боєголовок, що є у нього, швидко скорочуючи відставання від США.

Також президент США Джо Байден та глава Китаю Сі Цзіньпін провели зустріч на полях саміту G20 в Індонезії. У ході переговорів лідери обговорили війну росії проти України та наголосили на неприпустимості застосування ядерної зброї в Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО