Резолюція про виплату репарацій росією: у Мін'юсті озвучили наступні кроки

Після ухвалення Генасамблеєю ООН резолюції щодо створення механізму компенсації збитків Україні росією наступними кроками будуть створення міжнародного реєстру збитків та розробка міжнародного договору. У договорі буде прописано умови створення компенсаційного механізму для виплат усім постраждалим.

Про це в інтерв'ю Forbes розповіла заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

«Механізм виплати репарацій буде затверджений міжнародним договором, який Україна розробить разом з країнами, які підтримали резолюцію. Угода передбачатиме як можливість добровільної виплати росією повних репарацій, так і стягнення їх без згоди країни-агресора», – сказала Мудра.

Обговорити деталі міжнародного договору Україна планує на дипломатичній конференції на початку 2023-го. Сам документ буде створено упродовж наступного року. «В договорі будуть чітко прописані критерії заявників на компенсацію (окремо для громадян, бізнесу, муніципалітетів) та прозорий механізм виплат. Далі – підписання договору та ратифікація країнами учасниками відповідно до національного законодавства», – розповіла чиновниця.

Ще один крок – створення міжнародного реєстру збитків, в якому буде зібрано інформацію про збитки, завдані українським громадянам (у тому числі це злочини сексуального характеру), бізнесу, інфраструктурі країни, екології, муніципалітетам та державі в цілому.

«Реєстр має зʼявитися протягом пів року. Ми розуміємо, що потрібно діяти швидко, бо нові руйнування відбуваються щоденно і частина доказової бази може бути втрачена. Процес збору інформації про збитки вже розпочато українським урядом на базі порталу «Дія». Зараз ми ведемо перемовини з Мінцифрою, щоб ця інформація була оперативно передана до міжнародного реєстру, коли він буде створений», – розповіла заступниця міністра.

Також належить створити компенсаційний фонд, до якого надходитимуть кошти. «Тут ще немає цілісного концепту, багато залежатиме від бачення міжнародних партнерів, оскільки заморожені активи перебувають у їхній юрисдикції», – зазначила вона.

Компенсаційний фонд наповнюватиметься насамперед за рахунок російських суверенних активів. Інші джерела компенсації – активи російських державних компаній та заморожені активи юридичних та фізичних осіб.

Нагадаємо, 14 листопада Генасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, завданих внаслідок повномасштабного вторгнення росії.

У росії заявили, що це «агонія ООН» як головного міжнародного інституту з примирення.

«Слово і діло» раніше детально розбиралося, що таке репарації та як змусити росію їх виплатити.

З інфографіки також можна дізнатися про попередні оцінки вартості післявоєнного відновлення України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО