У НАТО відкинули російські звинувачення про «брудну бомбу» України

Північноатлантичний альянс та його союзники не вірять звинуваченням країни-агресора, що начебто Україна збирається використати «брудну бомбу» проти росії.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив на сторінці у Твіттері.

Зазначається, що Столтенберг провів розмови з міністром оборони США Ллойдом Остіном та міністром оборони Британії Беном Воллесом на фоні заяв рф про «брудну бомбу».

«Союзники по НАТО відкидають це звинувачення», - заявив Столтенберг.

При цьому, генсек підкреслив, що таке твердження є неправдивим, Україна не готується використати «брудну бомбу» на власній території.

«Твердження про те, що Україна готується використовувати брудні бомби в Україні, абсурдно. Ми залишаємося непохитними у своїй підтримці України», - додав Столтенберг.

Керівник НАТО також зауважив, що росія не повинна використовувати подібні заяви як привід для ескалації війни в Україні. Згідно з його словами, Альянс стурбований тим, що риторика росії може бути частиною давньої моделі поведінки.

«Нас турбує, що це — частина моделі, яку ми бачили раніше в росії — у Сирії, а також на початку війни або безпосередньо перед початком війни в лютому. Росія звинувачує інших у тому, що вони мають намір зробити самі», — сказав Столтенберг.

Нагадаємо, що напередодні російський міністр оборони Сергій Шойгу звинуватив Україну в тому, що вона нібито має намір застосувати не що інше, як «брудну бомбу». Він подзвонив відразу чотирьом міністрам оборони різних західних держав – спочатку главам Міноборони Франції, Британії та Туреччини, а потім міністру оборони США.

Президент Володимир Зеленський зазначив у своєму зверненні 23 жовтня, що тільки росія може використати в Україні ядерну зброю, що б вона не намагалася брехати всьому іншому світу. Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна вимагає негайного приїзду місії МАГАТЕ на об'єкти, які у рф вказують, як нібито ті, що використовуються в розробці «брудної бомби». А міністр оборони України Олексій Резніков озвучив вимогу негайного введення в дію пункту 4 Будапештського меморандуму, якщо росія спробує завдати ядерного удару по Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО