Лукашенко розуміє, що мобілізація в Білорусі може призвести до соціального вибуху – розвідка

Олександр Лукашенко усвідомлює, що в разі оголошення в Білорусі часткової мобілізації ситуація ускладниться та може призвести до соціального вибуху.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

«Білоруська влада уважно спостерігає за бардаком, який відбувається в рамках так званої часткової мобілізації в росії, і розуміє, що у разі оголошення часткової мобілізації в РБ ситуація буде ще складніша і може призвести до соціального вибуху в країні», - зазначають у розвідці.

За даними ГУР, Лукашенко все більше усвідомлює всю небезпеку ухвалення ним рішення щодо відкритого приєднання до широкомасштабної збройної агресії рф проти України.

Як зазначають у розвідці, у зв'язку з цим невизнаний президент намагається продовжувати гучні заяви і показувати путіну, що своїми діями він виконує союзницькі зобов'язання, які відволікають значну частину резервів ЗСУ від можливого їх застосування на фронті на сході та півдні України.

Крім того, зазначають у ГУР, під виглядом активізації мобілізаційних заходів білоруські спецслужби приховано вивчають можливу реакцію суспільства та готовність взяти участь у протестних заходах.

«Вказане свідчить, що самопроголошена білоруська влада не впевнена у підтримці широкими верствами населення рішень щодо участі своєї країни у військових авантюрах росії», - вважають у ГУР.

Раніше в Мінборони заявили про те, що влада Білорусі залишає за собою право вжити превентивних заходів стратегічного стримування для недопущення нападу.

У суботу, 15 жовтня, до Білорусі прибули перші ешелони з російськими окупантами, які належать до регіонального угруповання військ. Вже 16 жовтня росія почала перекидати військові літаки та гелікоптери, які складуть авіаційну складову угруповання.

10 жовтня Олександр Лукашенко заявив, що домовився з путіним про розгортання «загального регіонального угруповання військ».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО