За останні сто років терористичні бомбардування міст нікому не допомогли виграти війну – WP

Війна володимира путіна в Україні вивчатиметься військовими істориками століттями — як майстер-клас того, як не треба воювати. Його остання тактика – бомбардування українських міст – є ще одним відчайдушним і підлим кроком, який може мати неприємні наслідки.

Про це пише видання Washington Post.

10 жовтня після вибуху на Кримському мосту путін почав активно використовувати ракети та безпілотники для нападу на українські міста, зокрема, на Київ. Видання пише, що це нагадує «війну міст» 1984 року, коли Саддам Хусейн приступив до бомбардувань міст, сподіваючись зламати волю Ірану до війни. Але цей хід провалився і привів до дій у відповідь з боку Ірану.

Так само німецькі бомбардування Лондона в 1940-1941 роках і в 1944-1945 роках ракетами «Фау-1» і «Фау-2» тільки прискорили падіння Гітлера.

«Насправді за останні 100 років практично немає свідчень того, що терористичні бомбардування були тактикою перемоги у війні. Звичайний результат – об'єднання населення, яке кинуло виклик нападникам. Навіть під час Другої світової війни, коли бомбардувальники союзників скинули мільйони тонн бомб на Німеччину та Японію, для перемоги у війні, як і раніше, потрібно було перемогти армії «Осі», – пише Washington Post.

Масштаби руйнувань, лише якщо путін не застосує ядерну зброю, обмежені – українська система ППО залишається у робочому стані та доповнюється західними системами, такими як німецька IRIS-T. І новий російський командувач військ в Україні незабаром виявить, що це не так просто, як бомбити безпорадних сирійських повстанців.

Як пише видання, якщо путін «справді впаде у відчай», він може вдатися до застосування тактичної ядерної зброї, але це дуже ризикований варіант, який може мати неприємні наслідки і призвести до військової відповіді НАТО.

Однак, незважаючи на всі невдачі, яких зазнала росія, немає жодних ознак того, що путін готовий відступити. Він все ще сподівається, що взимку опір України буде зламано. Намагаючись посилити тиск, він націлений на енергетичну інфраструктуру України та перериває постачання природного газу до Європи.

Але за вісім місяців війни, зазначає видання, не було жодних ознак вагань ні в Україні, ні на Заході. Поєднання російського варварства та українських військових успіхів зберігає єдність антипутінської коаліції.

Нагадаємо, за інформацією ДСНС, з 7 до 18 жовтня росія завдала понад 190 ударів ракетами та дронами-камікадзе по 16 областях України.

На думку аналітиків, масовані атаки на Україну не мають військового сенсу, але їхня мета – залякати населення та керівництво України, а також «реабілітувати» міноборони росії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО