Євросоюз планує платити Ілону Маску за Starlink для України

Країни-члени ЄС обговорюють можливість фінансування для забезпечення доступу українців до життєво важливих інтернет-послуг Starlink, які наразі оплачуються Ілоном Маском.

Про це міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомляє в інтерв'ю Politico.

Як зазначається, пропозиція з’явилася вслід за попередженнями Маска про те, що його ракетна компанія SpaceX не може нескінченно продовжувати платити за доступ українців до інтернет-послуг Starlink, на тлі припущень, що він хотів би, щоб уряд США оплатив послуги. Маск, найбагатша людина у світі, пізніше змінив свою думку і заявив, що продовжить фінансувати послугу.

Водночас, ця ситуація викликала занепокоєння щодо безпеки подальшого доступу України до критично важливої телекомунікаційної системи, яка відіграє життєво важливу роль у контрнаступах проти російських військ на окупованих територіях, а також у забезпеченні зв'язку для цивільного населення.

При цьому, Ландсбергіс висловив думку, що доступ до Інтернету в Україні не повинен залишатися в руках однієї «надпотужної» людини, яка може «прокинутися одного дня і сказати: «Це більше не те, чим я хочу займатися, і з цим покінчено». І наступного дня українці можуть опинитися без інтернету».

«Я подумав, що, напевно, набагато краще мати це як договірну угоду між, скажімо, коаліцією країн, які могли б придбати послугу у Маска, послугу Starlink, і продовжувати надавати її українцям», - зазначає він.

Згідно зі словами Ландсбергіса, ця тема стала предметом обговорення на зустрічі 27 міністрів закордонних справ ЄС у понеділок. Голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель підняв цю тему, «і деякі країни також приєдналися», сказав міністр, не уточнивши, які саме країни.

«Якщо це відбудеться в ЄС, це ще краще. Я не бачу причин, чому це не могло б статися», - сказав політик.

Нагадаємо, напередодні Маск заявив, що росія активно намагається вбити Starlink на фронті і зв'язок «може померти».

Раніше компанія Ілона Маска SpaceX звернулася до Міністерства оборони США з проханням профінансувати послуги супутникових інтернет-терміналів Starlink в Україні.

На початку жовтня українські військові на фронті поскаржилися на збої у роботі терміналів Starlink.

14 жовтня Ілон Маск повідомив, що вирішив відмовитись від фінансування Starlink в Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО