Атака рф по енергоструктурі України: чому Україні потрібна децентралізація теплопостачання

Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Ракетні удари російських окупантів по енергетичній структурі України продемонстрували той факт, що система теплового постачання країни потребує децентралізації.

Про це розповів експерт з питань енергетики Сергій Дяченко в коментарі «Слово і Діло».

«На майбутнє – важливе стратегічне рішення: потрібна децентралізація теплопостачання в містах. Це чисто технологічне рішення. Якщо у нас такий сусід, який ще не скоро заспокоїться, теплопостачання треба максимально децентралізувати» – зазначив він.

За словами Дяченка, можна розбити систему теплопостачання на багато маленьких вузлів, щоб вона не була настільки вразлива, як вразлива одна велика теплоцентраль. Можливо, це непоганий варіант в мирний час, проте війна показала, що ТЕЦ – всього лише велика мішень.

«Раніше вважалося, що теплоелектроцентраль – це вершина ефективності. В принципі, для великих міст це максимально ефективно з економічної точки зору. Але зараз є більш ефективні локальні рішення у сфері теплопостачання» – додав він.

Втім, зазначив експерт, це вже плани на «після війни» – перебудова енергетичної інфраструктури це не швидка справа.

Нагадаємо, що температурний мінімум в житлових приміщеннях взимку буде знижений до 16 градусів, оскільки в нинішніх умовах газ і вугілля слід використовувати економно.

Раніше в Кабміні повідомили, що опалювальний сезон в Україні почнеться, коли температура повітря впаде нижче 8 градусів тепла.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО