Україна де-факто вже є членом НАТО – Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що Україна де-факто вже є членом НАТО. Цей статус залишилося оформити юридично.

Про це він заявив в ефірі національного телемарафону.

«Той процес набуття членства Україною в НАТО, який запустили у 2008 році поставив бар'єр у вигляді плану дій щодо членства… цей процес був заведений у глухий кут. Треба було з нього вийти. Реальність докорінно змінилася і, власне, на полі бою було ухвалено рішення змінити реальність і в дипломатичному просторі», – зазначив міністр.

За його словами, українці змінили логіку та динаміку євроатлантичної інтеграції і процес набуття членства у Північноатлантичному альянсі. Тепер держави-члени мають оформити запрошення та ухвалити рішення про вступ України консенсусом.

«Ми кажемо дуже просто: де-факто Україна вже є членом НАТО. Треба оформити це де-юре. Це має відбутися якомога швидше і без ПДЧ. Це той сигнал, який ми надіслали світу», – наголосив Кулеба.

Нагадаємо, що 30 вересня президент Володимир Зеленський за підсумками засідання Ради нацбезпеки і оборони підписав заявку на вступ України до НАТО у прискореному порядку.

Двері НАТО завжди відкриті для багатьох союзників, Альянс підтримує права України та її рішення йти власним шляхом. Але рішення про членство тієї чи іншої країни в НАТО прийматимуть усі 30 членів Альянсу, заявив генсек Єнс Столтенберг, коментуючи сьогоднішню заявку України.

Влади Канади та країн Балтії заявили про підтримку заявки України на вступ до Північноатлантичного альянсу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО