Фукуяма: підтримка України з боку республіканців у США потроху слабшає

Підтримка України з боку республіканців у США поступово слабшає. Трамп при цьому перебуває на іншому боці – він налаштований проросійськи, не проукраїнськи.

Таку думку в інтерв'ю DW висловив політолог та філософ, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма.

За його словами, очевидно, що якщо Трамп повернеться у 2024 році на посаду президента, це може вирішити всі проблеми росії, оскільки Трамп нібито має намір вивести США із НАТО.

«Таким чином, Кремль досягне своїх головних цілей просто завдяки зміні курсу американської політики. Ось чому я вважаю вкрай важливим, щоб Україна досягла певного прогресу і перехопила ініціативу на полі бою протягом літа», – заявив Фукуяма.

Філософ вважає, що якщо війна затягнеться, буде більше закликів до України віддати територію, щоб зупинити її.

Він також назвав повернення півдня України найбільш реалістичною стратегією на сьогодні: «Це важливіше, ніж Донбас. Я думаю, що повернення Донбасу буде важко здійснити в найближчі кілька місяців. Але до кінця літа ми можемо побачити реальний прогрес на півдні. Для України це дуже, дуже важливо – відновити доступ до чорноморських портів, щоб відновити експорт усіх своїх сільськогосподарських товарів, розірвати російську блокаду Одеси. Я собі так уявляю, що саме на цьому вони збираються зосередитися. Вони вже почали наступ у районі Херсона і досягли там деякого прогресу. Якщо, скажімо, до вересня чи жовтня вони справді звільнять цей район, це закладе передумови для початку серйозних переговорів про припинення вогню. Але я не думаю, що українці зможуть домогтися їх до того, як відкриють доступ до зовнішнього світу Чорним морем».

Нагадаємо, напередодні сенат США ухвалив резолюцію, в якій закликав Держдеп оголосити росію спонсором тероризму.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО