Україна почне закуповувати озброєння та спорядження за стандартами НАТО – Резніков

Україна почне закуповувати озброєння та спорядження для Збройних сил згідно зі стандартами Північноатлантичного альянсу. У країні запрацюють відразу два агентства, які будуть відповідальні за придбання озброєння за стандартами НАТО.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю виданню LB.ua.

Так, Агентство оборонних закупівель України працюватиме за зразком логістичної організації НАТО під назвою NSPA (NATO Support and Procurement Agency). Це зробить придбання озброєння для ЗСУ максимально прозорим і ліквідує корупційні ризики.

«Це прозорий механізм, зрозумілий для наших партнерів, для бізнесу, для виробників. Це такий своєрідний Amazon, тільки з товарами військового призначення» - пояснив Резніков.

Створення АОЗ стартувало ще в кінці січня 2022 року і мало закінчитися в березні. Однак через вторгнення росії робота затягнулася. Тільки кілька тижнів тому АОЗ офіційно зареєстрували та почали розгортання його роботи. Таким чином, Україна де-факто інтегрується в НАТО, не приєднуючись до нього юридично.

Роботу АОЗ буде курирувати та проводити аудит Defense Reform Advisory Board - міжнародна дорадча група найвищого рівня, яка має у своєму складі не тільки українців, а й експертів з країн-членів НАТО.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що для моніторингу, контролю та логістичного забезпечення військової техніки та озброєння, що надаються західними партнерами, в Україні запустять в роботу три спеціальні системи.

Зараз розблокування українських портів, ремонт іноземної військової техніки та введення «натовської» програми LOGFAS – є трьома пріоритетами України в оборонній сфері.

Світові виробники озброєння, в першу чергу західного з країн-партнерів України, можуть протестувати новітні зразки своєї продукції в Україні, на російських окупантах. У збройових компаній буде дуже багато цілей для випробувань.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО