У США розповіли, скільки HIMARS готові передати Україні у якості військової допомоги

Сполучені Штати Америки разом з союзниками навряд чи зможуть задовольнити абсолютно весь попит України на реактивні системи залпового вогню HIMARS, але нададуть їх стільки, скільки зможуть.

Про це заявив глава комітету з питань збройних сил Палати представників США Адам Сміт, повідомляє Радіо Свобода.

За його словами, США готові передати Україні стільки грошей, скільки буде можливо віддати без ослаблення американських збройних сил. До того ж питання впирається в наявність самих HIMARS на озброєнні та в запасі.

«Не факт, що в нашому арсеналі є саме 50 таких установок. Я думаю, зараз мета - досягти кількості у 25-30 ракетних установок залпового вогню. І це буде поєднання HIMARS і декількох систем MLRS з Великобританії та інших країн. Ми постараємося надати так багато, як зможемо... Ми хочемо досягти цифри у 25 або 30 і надати якомога більше артилерії та ракет для цих систем» - запевнив конгресмен.

Нагадаємо, 22 липня президент США Джозеф Байден розпорядився виділити новий пакет військової та оборонної допомоги Україні на суму до 175 мільйонів доларів, яка включатиме надання зброї ЗСУ та навчання українських військових. Серед іншого ЗСУ отримають ще чотири системи HIMARS.

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, Україні потрібно близько 50 американських реактивних систем залпового вогню HIMARS, щоб зупинити російський наступ. А якщо проводити ефективний і швидкий контрнаступ на окупантів, тоді Україні потрібно не менше 100 систем.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО