Парламент Канади зажадав від Трюдо пояснень щодо турбіни для Газпрому

Канадський парламент хоче отримати від уряду Джастіна Трюдо і самого прем'єр-міністра вичерпні пояснення, з якої причини Канада прийняла рішення повернути Німеччині турбіни для газопроводу «Північний потік-1», які будуть надалі передані росії.

Про це повідомляє видання Politico.

«Двох федеральних міністрів і трьох послів запросять виступити перед комітетом у закордонних справах Палати громад Канади, щоб обговорити суперечливе рішення канадського уряду повернути Німеччині шість турбін «Північного потоку-1» - сказано в матеріалі видання.

Так, члени постійного парламентського комітету у закордонних справах хочуть заслухати міністра закордонних справ Мелані Жолі та міністра природних ресурсів Джонатана Вілкінсона, які більше за всіх виступали за повернення турбін. Їх хочуть запитати, з якої причини уряд ризикнув обійти санкції проти росії та повернути турбіни. Допитати обох політиків хочуть до 22 липня.

Комітет також запросив на слухання посла України в Канаді Юлію Ковалів та представників Конгресу Українців Канади. Крім того, парламентарії викликали на засідання послів Німеччини і Європейського Союзу - Сабін Спервассер та Меліту Габрич.

«Рішення уряду обійти власні санкції - це ляпас українському народу в його найскладніший час. Важливо бути стійкими в нашій рішучості. Якщо ми не будемо такими, Росія буде посилювати тиск» - прокоментував ситуацію член комітету від опозиційної Консервативної партії Гарнет Дженуіс.

Нагадаємо, Канада прийняла рішення передати російському газовому монополісту Газпром турбіну, необхідну для газопроводу «Північний потік-1». З початком вторгнення турбіна була затримана на заводі, де її ремонтували.

Щоб формально уникнути порушення санкцій, Канада і Німеччина розробили цілу схему. Канада передасть турбіну з заводу в Монреалі Німеччині, а Берлін вже відправить турбіну російському Газпрому. Рішення було прийнято попри наполегливе прохання України відмовитися від передачі турбіни.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО