Розвідували позиції ЗСУ на півдні: на Миколаївщині затримали російських агентів

Служба безпеки України нейтралізувала російську агентурну групу, яка збирала розвідувальні дані щодо оборони причорноморських районів. У Миколаївській області в ході операції було затримано трьох агентів.

Як повідомили у СБУ, вони розвідували бойові позиції та переміщення підрозділів Збройних сил України, а також геолокацію стратегічних об'єктів критичної інфраструктури в регіоні.

«Для маскування злочинних дій зловмисники залучали своїх близьких родичів та інших місцевих жителів як інформаторів. Отримані відомості учасники групи передавали своєму російському куратору у вигляді текстових повідомлень і фотоматеріалів з координатами. Для цього використовували заздалегідь відпрацьовані анонімні Телеграм-канали», – йдеться у повідомленні.

Крім того, агенти агітували людей підтримати окупантів та виправдовували їхні злочини. Таким чином вони намагалися розхитувати обстановку в регіоні та розширити коло своїх спільників.

Затриманим повідомили про підозру одразу за кількома статтями: ч. 3 ст. 114-2 (поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних сил України), ч. 2 ст. 111 (державна зрада), ч. 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії російської федерації проти України) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше СБУ нейтралізувала розгалужену агентурну мережу російської ФСБ. У Києві, Харкові, Одесі, Запоріжжі, а також у Дніпропетровській та Вінницькій областях було затримано 19 ворожих агентів. Вони, зокрема, коригували ракетні обстріли українських міст.

Крім того, було викрито агентурну мережу ГРУ росії, яка мала допомагати в захопленні країни. До її складу, зокрема, входив народний депутат Андрій Деркач.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО