У Кабміні та Торгово-промисловій палаті знайшли російських агентів – подробиці від СБУ

Читать на русском
СБУ затримала у Києві завідувача відділу Секретаріату Кабміну та керівника однієї з дирекцій Торгово-промислової палати. Вони були завербовані ФСБ та передавали секретну інформацію.

Служба безпеки України викрила російську агентуру, до якої входили чиновники Кабінету міністрів та Торгово-промислової палати. Державних службовців завербували агенти ФСБ росії.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби СБУ.

Внаслідок багатоетапної спецоперації у Києві було затримано завідувача відділу Секретаріату Кабміну та керівника однієї з дирекцій ТПП.

Як стверджують у СБУ, чиновники передавали ворогові розвідувальну інформацію: від стану обороноздатності країни до облаштування держкордону та персональних даних українських правоохоронців. За інформацію російські куратори платили їм від 2 до 15 тисяч доларів за завдання.

Вирок для шпигуна-перекладача Гройсмана: Єжов визнав провину в держзрадіГолосіївський суд Києва затвердив угоду про визнання винуватості з колишнім перекладачем прем’єр-міністра Станіславом Єжовим.

Чиновника Кабміну, як встановила СБУ, завербували у 2012 році під час подорожі до росії два кадрові співробітники ФСБ: «З тієї поїздки чиновник повернувся, вже маючи оперативний псевдонім, мобільний телефон для зв’язку та завдання збирати таємну інформацію, яка циркулює в Кабміні. Секретні документи зловмисник або роздруковував, або фотографував і зберігав на флешці. А для передачі файлів домовлявся через закритий Telegram-канал про зустріч зі своїм «зв’язковим» – одним із працівників Торгово-промислової палати».

«Зв’язківця», як пише СБУ, завербували у москві співробітники п'ятої служби ФСБ. «СБУ ідентифікувала одного з тих, хто готував його, як агента – це представник 5 служби фсб Юрій Водолазкій. Схема передачі розвідданих працювала так: урядовець передавав їх «зв’язківцю» з ТПП, а той – далі в росію через зашифровані канали зв’язку. «Винагороду» зв’язковий отримував під час особистих зустрічей із кураторами. Вони відбувалися в Криму чи у третіх країнах. Зазвичай фсб платила йому за двох, а вже в Києві він розподіляв гроші. Паралельно він займався підбором інших «кандидатів» для вербування», – розповіли у спецслужбі.

Затриманим повідомили про підозру у скоєнні злочину за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу та заарештували.

СБУ викрила агентуру рф, до якої входили посадовці Кабміну і Торгово-промислової палати УкраїниСлужба безпеки України

Нагадаємо, СБУ також нейтралізувала розгалужену агентурну мережу російської ФСБ. У Києві, Харкові, Одесі, Запоріжжі, а також у Дніпропетровській та Вінницькій областях було затримано 19 ворожих агентів. Вони, зокрема, коригували ракетні обстріли українських міст.

До речі, це вже не перше затримання шпигуна в уряді. У грудні 2017 року СБУ також затримала чиновника Секретаріату Кабміну, який передавав російським кураторам інформацію щодо діяльності українського уряду. Затриманим виявився перекладач тодішнього прем'єр-міністра Гройсмана Станіслав Єжов.

Єжова звинуватили у державній зраді, а у вересні 2019 року видали росії у рамках обміну.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: