Приплив українських біженців може зменшити нестачу робочої сили в єврозоні – ЄЦБ

Приплив українських біженців до Євросоюзу може поступово зменшити нестачу робочої сили в єврозоні, оскільки деякі українці, які рятуються від війни, мають намір залишитися назавжди.

Про це йдеться у статті Європейського центрального банку, повідомляє Reuters.

Україну з початку вторгнення росії покинули близько 7 мільйонів людей, переважно жінки та діти. Як пише ЄЦБ, багато українців сподіваються знайти довгострокові можливості працевлаштування у країнах Євросоюзу.

Таким чином, в ЄЦБ прогнозують, що середнє зростання робочої сили в єврозоні становитиме 0,2–0,8% у середньостроковій перспективі. «Це відповідає збільшенню чисельності робочої сили в зоні євро на 0,3-1,3 мільйона людей внаслідок кризи з українськими біженцями», – йдеться у статті.

В ЄЦБ заявили, що за рекордно низького рівня безробіття єврозона бореться зі зростаючим браком робочої сили, а приплив біженців може «злегка послабити» напруженість на ринку праці.

Водночас біженцям важко працювати через адміністративні перешкоди.

Нагадаємо, раніше у Міжнародному валютному фонді говорили, що у середньостроковій перспективі українці можуть допомогти у подоланні нестачі робочої сили в Європі.

У той же час, з початку повномасштабної російської агресії в Україні було втратило близько 4,8 мільйона робочих місць.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО