Зараз росія втрачає вплив та збройові ринки через війну в Україні – Арестович

Війна в Україні призвела до того, що росія поступово втрачає збройові ринки, навіть ті, де раніше лідирувала. А разом з втратою ринків вона втрачає і вплив.

Про це розповів радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович в інтерв'ю російському правозахиснику Марку Фейгіну.

Арестович розповів, що українська зброя почала котируватися на міжнародних ринках значно більше, ніж до війни; зокрема, чотири країни цікавляться українськими протикорабельними ракетами, які пустили на дно флагман Чорноморського флоту росії. А ось зброя росії через її постійні невдачі у війні перестає цікавити покупців.

Більш того, багато світових конкурентів Росії на ринку зброї почали відправляти представників в країни, які традиційно купували озброєння у росіян.

«Вони кажуть наступне: «Ви подивилися, як працює ця безприкладна зброя в цьому конфлікті, яким вони обіцяли всіх перемогти? Ось так воно і працює. І у вас воно буде так працювати. І чекає вас приблизно той же успіх, коли ви спробуєте воювати». Країни починають чесати ріпу і думати: «Ого. Напевно, так. Напевно, це як Жигулі, краще Мерседеси купувати» – розповів він.

Арестович додав, що продаж озброєння забезпечує країні-продавцю певний стратегічний вплив на покупця. Держава, озброєна іноземною зброєю, зберігає певну лояльність до продавця цієї зброї, оскільки в іншому випадку можна залишитися без запчастин і боєприпасів до свого придбання. Таким чином, і тут росія втрачає все, що мала.

«Так ось це означає мало того, що витіснення російської зброї з ринку озброєння та перебудову міжнародного ринку озброєння, це ще й втрата росією стратегічного впливу по одному з найбільш ключових параметрів» - резюмував він.

Тим часом міністри закордонних справ країн Великої сімки (G7) пообіцяли посилити економічну і політичну ізоляцію країни-агресора, продовжити постачання зброї Україні і працювати над зменшенням глобальної нестачі продовольства, викликаної війною, яку розв'язала росія.

У МЗС України зазначили, що ситуація з поставками зброї Україні під час війни з росією значно покращилася останнім часом, але ще залишається дві великі проблеми.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО