РФ могла відмовитись від планів великого оточення українських військ на сході – ISW

Російська армія могла вимушено відмовитися від зусиль щодо широкого оточення українських військ на лінії Ізюм-Слов'янськ-Дебальцеве на користь дрібнішого оточення Сєвєродонецька та Лисичанська.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики вважають, що станом на 12 травня російські війська, швидше за все, контролюють майже все Рубіжне в Луганській області та захопили Воєводівку на північ від Сєвєродонецька.

«Швидше за все, найближчими днями вони почнуть наземний наступ у районі Сєверодонецька. Відносний успіх російських операцій в цьому районі разом із їх невдачею у просуванні з Ізюму і помітне зниження енергії цієї спроби наступу дозволяють припустити, що можуть відмовитися від Ізюмського напряму. Повідомлення про те, що російські війська в Попасній просуваються на північ, у напрямку Сєверодонецьк-Лисичанськ, а не на схід, у напрямку шосе Слов'янськ-Дебальцеве, підтверджують цю гіпотезу», – йдеться у звіті.

У той же час в ISW сумніваються, що російські війська зможуть оточити або тим більше захопити Сєвєродонецьк та Лисичанськ. «Російські наступальні дії захлиналися щоразу, коли вони завдавали ударів по населених пунктах протягом усієї цієї війни», – зазначають аналітики.

Крім того, якщо росіяни відмовляться від спроб наступу з Ізюму, українські сили зможуть зосередити свої зусилля на захисті Сєвєродонецька-Лисичанська або на прориві оточення росіян до падіння цих населених пунктів.

Нагадаємо, 5 травня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив, що українська армія перейшла до контрнаступальних дій на Харківському та Ізюмському напрямках.

У британській розвідці повідомили, що росія виводить свої підрозділи з Харківської області після важких втрат.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО