Президент Євроради заявив, що заморожені активи росіян потрібно конфіскувати на користь України

Президент Європейської ради Шарль Мішель виступив за ідею повної конфіскації активів росіян, які перебувають під санкціями, з метою подальшого їх використання для відшкодування збитків, завданих країною-агресором у війні проти України.

Про це Мішель повідомив в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Особисто я абсолютно переконаний, що вкрай важливо не лише заморозити активи, а й уможливити їхню конфіскацію, зробити їх доступними для відновлення країни. Це моє особисте переконання», - йдеться у повідомленні.

При цьому, він констатував, пославшись на професійний досвід роботи юристом, що юридичний рівень цього питання не такий простий.

«У ЄС існує 27 правових систем, і в багатьох державах-членах ЄС для цього буде потрібно рішення судом. Це важкий та довгий процес», - додав президент Європейської ради.

Водночас, у зв'язку з цим Мішель повідомив, що вже доручив юридичній службі Євроради підготувати «деякі можливі ідеї, щоб знайти юридичне рішення відповідно до принципів верховенства права, яке б полегшило і уможливило конфіскацію активів людей, які перебувають під санкціями ЄС або іншими країнами світу».

«На мій погляд, це питання справедливості, не лише заморозка активів, а й їхня конфіскація, щоб зробити ці гроші доступними для української влади… Особливо для відновлення країни. Це – питання справедливості», - підсумував він.

Нагадаємо, що Байден підтвердив, що активи російських олігархів у США готуються конфіскувати на користь України.

Раніше Мішель повідомляв, що Євросоюз схвалив придбання та передачу важкого озброєння для України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО