Польща не підтримуватиме мирну угоду зі здачею української території – ЗМІ

Польща не буде гарантом безпеки України, якщо мирний договір з росією передбачатиме здачу українських територій. Варшава публічно готова підтримувати цю позицію.

Про це заявив зовнішньополітичний радник президента Дуди та один з керівників президентської канцелярії Польщі Якуб Кумоч в інтерв'ю Gazeta.pl.

За його словами, Польща готова бути гарантом безпеки України в рамках домовленості з росією про мир, в тому випадку, якщо переговори приведуть до успіху. Однак при цьому у Варшаві вважають, що створення пулу гарантів безпеки - це не єдиний варіант вирішення конфлікту. Польща знайома з умовами секретного документа про гарантії українського авторства, і у неї є свої умови на цей рахунок.

«Польща не ухилятиметься від своєї відповідальності. Зараз ми обговорюємо проєкт угоди між Україною та державами-гарантами. Однак це тільки початок шляху. Це один з можливих шляхів припинення конфлікту... Якщо буде досягнуто мирної угоди, нас цікавить тільки така, яка гарантує територіальну цілісність України та її незалежність. І тільки такий документ, на який згодні українці» - сказав Кумоч.

За його словами, на переговорах зараз здача росії Донбасу і Криму взагалі не розглядається, як і інші російські вимоги, які висувалися кремлем на початку війни.

«Росіяни хотіли б, щоб гарантії були повторенням Будапешта, а Україна додатково визнала б втрату Криму і Донбасу. Але це смішно. Спочатку вони також вимагали роззброєння України, але вимагати роззброєння держави, армія якої розгромила значну частину російських військ у сухопутній війні, є нахабством» - сказав Кумоч, зазначивши, що Польща також, всупереч вимогам росії, підтримує ідею вступу України до НАТО.

Нагадаємо, раніше в ОПУ розповіли, що договір про гарантії безпеки для України зараз допрацьовують юридичні підгрупи, які беруть участь у переговорах з росією.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський раніше заявив, що за підсумками переговорів України та рф можуть бути підписані два документи: по гарантіях безпеки для України та угода безпосередньо між Києвом і москвою.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО