Латвія слідом за Естонією визнала злочини росії геноцидом

Сейм Латвії слідом за Естонією одноголосно прийняв заяву про агресію та воєнні злочини росії в Україні. Парламент визнав, що зараз росія здійснює геноцид проти народу України.

Про це йдеться на сайті Сейму.

Заява заснована на обширних показаннях свідків та доказах масових звірств — вбивств, тортур, сексуального насильства та наруги над цивільним населенням України, включаючи жінок і дітей, — скоєних російською армією в Бучі, Ірпені, Маріуполі та інших містах.

У заяві наголошується, що Латвія не може миритися з діями росії, яка здійснює масове знищення українського народу.

Сейм підтримує об'єднання зусиль у збиранні та розслідуванні доказів воєнних злочинів, скоєних росією в Україні.

Парламентарі засудили військову агресію росії та широкомасштабне вторгнення в Україну, здійснене за підтримки та участі білоруського режиму.

«Латвія та її народ продемонстрували непохитну підтримку, лояльність та солідарність з Україною та її народом. Прийнявши цю заяву одноголосно, ми продовжуємо це робити. Крім того, ми не повинні забувати про найважливіший пріоритет у цей час, а саме про захист народу України від подальших злочинів проти людяності та допомоги Україні у звільненні її землі від окупантів», – заявив голова комітету Сейму із закордонних справ Ріхардс Колс.

Парламент закликав також посилити санкції проти росії, зокрема негайно припинити імпорт російських нафти та газу, а також посилити військову, фінансову, гуманітарну та дипломатичну підтримку України.

У заяві Сейму, окрім цього, засуджується зловживання росією своїм правом вето у Раді Безпеки ООН.

Раніше сьогодні аналогічну заяву ухвалив парламент Естонії.

Нагадаємо, 14 квітня Верховна рада визнала дії росії геноцидом українського народу.

У Держдепартаменті США заявили, що офіційне визнання дій російських окупантів в Україні геноцидом займе чимало часу, проте з високою ймовірністю таке рішення буде ухвалено.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО