МВФ прогнозує спад ВВП України на 35% цього року, глобальна економіка теж сповільниться

Міжнародний валютний фонд прогнозує, що економіка України цього року через війну скоротиться на 35%.

Про це йдеться у Світовому економічному огляді МВФ, опублікованому сьогодні.

«Хоча точний розмір збитків українській економіці неможливо отримати, війна викличе дуже сильне скорочення. На 2022 рік очікується, що українська економіка скоротиться на 35% І навіть якби війна незабаром закінчилася, загибель людей, руйнація фізичного капіталу та втеча громадян серйозно перешкоджатиме економічній діяльності ще багато років», – йдеться в огляді.

Крім того, МВФ не береться робити прогноз для економіки України до 2027 року через надто високий рівень невизначеності ситуації.

Через вторгнення в Україну та санкції Заходу у Фонді очікують, що економіка росії цього року може скоротитися на 8,5%.

Але оскільки війна викликала стрибок цін на енергоносії та інші товари, посиливши проблеми з ланцюжками поставок і піджививши очікування стійкішої інфляції, її наслідки будуть відчуватися майже скрізь.

Так, МВФ знизив прогноз глобального економічного зростання протягом наступних двох років.

Наразі очікується, що світова економіка зросте на 3,6% як у 2022, так і у 2023 році, що є різким уповільненням порівняно із зростанням на 6,1% у 2021 році.

«Війна серйозно уповільнить відновлення світової економіки, уповільнить зростання і ще більше підвищить інфляцію», – йдеться у звіті МВФ. Наголошується, що світова економіка ще не повністю одужала від пандемії коронавірусу, коли почалася повномасштабна війна в Україні.

У середині березня у МВФ очікували, що економіка України може скоротитися лише на 10% цього року. Але попереджали, що якщо конфлікт затягнеться, то перспективи можуть різко погіршитися.

Нагадаємо, Європейський банк реконструкції та розвитку прогнозує, що економіка України скоротиться на п'яту частину цього року, а потім відновиться в 2023-му.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО