Війна в Україні: більше однієї п'ятої людства може зіткнутися з голодом та злиднями – ООН

Війна в Україні ризикує привести до 1,7 мільярда людей — понад одну п'яту людства — у злидні, нужденність та голод.

Про це заявив генсек ООН Антоніу Гутерріш, представляючи доповідь про наслідки війни в Україні для найбільш уразливих верств населення світу.

Гутерріш зазначив, що хоча основна увага зосереджена на наслідках війни для самих українців, але криза матиме і глобальний вплив у світі. «Зараз ми зіткнулися з ідеальним штормом, який загрожує зруйнувати економіку країн, що розвиваються», — заявив генсек ООН.

Так, через війну до 1,7 млрд осіб або більше 20% населення світу можуть зіткнутися з голодом та злиднями.

Україна та росія забезпечують 30% світового виробництва пшениці та ячменю, п'яту частину виробництва кукурудзи та більше половини виробництва соняшникової олії. У сукупності їхнє зерно є важливим джерелом продовольства для деяких з найбідніших і найуразливіших верств населення, забезпечуючи більше однієї третини пшениці, що імпортується 45 африканськими та найменш розвиненими країнами.

З початку року ціни на пшеницю та кукурудзу зросли на 30%, ціни на нафту – більш ніж на 60%, а на природний газ та добрива – більш ніж удвічі.

Водночас, гуманітарні операції ООН стикаються з нестачею фінансування: Всесвітня продовольча програма попередила, що в неї недостатньо ресурсів, щоб нагодувати голодуючих.

За словами Гуттеріша, звіт показав, що існує прямий зв'язок між зростанням цін на продовольство та соціальною та політичною нестабільністю: «Наш світ не може собі цього дозволити».

Раніше в ООН попередили про небачену з Другої світової продовольчу кризу через війну в Україні.

Нагадаємо, за прогнозами організації, дев'ять із десяти українців можуть зіткнутися з бідністю, якщо війна з росією затягнеться протягом наступного року.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО