За найкращих сценаріїв на повернення РФ до рівня споживання 2021 року підуть десятиліття – економіст

Цілком реалістично, що на повернення РФ до рівня виробництва та споживання 2021 року за найкращих сценаріїв підуть десятиліття. Тобто нинішнє покоління вже ніколи не житиме, як у 2021 році.

Про це заявив російський економіст, професор університету Чикаго, а також професор і науковий керівник Факультету економічних наук Вищої школи економіки Росії Костянтин Сонін в ефірі youtube-каналу Популярна політика.

За його словами, повернення до колишніх умов життя в Росії може розпочатися у разі серйозних політичних змін, на кшталт перевороту та виведення військ з України.

«Треба розуміти, що той процес, який відбувався з 1992 року: прихід усіх цих (міжнародних – ред.) компаній, усі ці нові заводи, нове життя… це було не миттєво, це зайняло 20 чи 30 років», – наголосив експерт.

В той же час, Сонін не вірить, що навіть повне вимкнення економіки РФ саме по собі може усунути режим Путіна.

«Якщо хтось чекає від економічних санкцій, навіть найжорстокіших, що вони можуть вимкнути економіку, або що вони можуть через вимкнення економіки зсунути режим – ні, цього не буде. Навіть якщо Росію просто повністю обмежити по периметру, заборонити міжнародну торгівлю, трансфер будь-чого, вислати всіх послів та заборонити будь-які міжнародні контакти, це саме по собі до економічного колапсу та до того, що відбувалося у 1991 році, не призведе. Але це призведе до суттєвого зниження рівня життя», – зазначив професор.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, Росія вже випередила Іран та Північну Корею за кількістю накладених на неї санкцій. Як повідомляють ЗМІ, щонайменше чверть російських топ-чиновників уже хочуть звільнитися, оскільки не були готові до такого розвитку подій.

Тим часом ЄС і США не припиняють посилювати тиск на РФ, у зв'язку з нелюдською агресією Путіна відносно України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО