«Вагнергейт»: колишні розвідники ГУР МО заявили про тиск і погрози з боку Офісу президента

Колишні офіцери Головного управління розвідки Міністерства оборони України заявили про тиск і погрози кримінальним переслідуванням з боку Офісу президента України через скандал з провалом операції із затримання бойовиків «ПВК Вагнера».

Зокрема, про це заявили колишні співробітники ГУР МО Роман Червінський, Юрій Семенюк і деякі інші в ефірі програми «Свобода слова з Савіком Шустером».

«Спочатку були погрози звільненнями, кримінальними провадженнями, які передавалися нібито з Офісу президента. Після наради в Офісі президента нам передавалися такі «посили» - «що ви будете притягнуті до відповідальності, ви повинні мовчати». Були пропозиції сказати, що операції не було. Саме у двадцятих числах лютого цього року ми були у керівників наших підрозділів, і вони це говорили прямим текстом, що або мовчіть... Взагалі намагалися переконати нас, мене особисто - ту людину, яка провела не менше 10 операцій - що це була російська операція. Мені було смішно, і тому я не хотів з ними про це говорити. І тому почалися погрози. Вони сказали, що вони анулюють наші паспорти, що вони почнуть кримінальне провадження» - розповів Червінський.

Також він повідомив, що після публікації документів ГУР МО журналісткою Яніною Соколовою «майже всі розвідники, причетні до розробки операції «Авеню», були звільнені з управління». А тих, хто залишився, «шантажували та тиснули на них, щоб ті обмовили звільнених, в іншому випадку їх обіцяли відправити по стопах тих, кого вигнали».

Що до матеріалів, які стосувалися проведення спецоперації, Червінський і Семенюк вважають, що документи були знищені та підроблені, щоб приховати зраду серед вищих ешелонів влади.

17 листопада, міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat оприлюднила першу частину розслідування про причини зриву спецоперації із затримання в Білорусі російських найманців з ПВК «Вагнера».

18 листопада українська журналістка Яніна Соколова у себе в Facebook пропублікувала секретні документи української розвідки, які стосуються підготовки операції «Авеню» - спецоперації із захоплення і затримання бойовиків російської ПВК «Вагнер». За її словами, в них нібито є підтвердження, що операцію перенесли за наказом вищого політичного керівництва України.

Пізніше глава Офісу президента України Андрій Єрмак при допиті в Державному бюро розслідувань заявив, що президент Володимир Зеленський не давав санкцію на операцію із затримання «вагнерівців».

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО