У МОЗ порекомендували провести експеримент зі змішуванням вакцин

В Україні прийнято рішення провести експерименти зі змішування вакцини виробництва AstraZeneca з препаратами виробництва Pfizer&BioNTech і Moderna.

Про це розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв'ю Апостроф.

«Міністерство охорони здоров'я України приймає подібні рішення, спираючись на результати міжнародних досліджень, рекомендації виробника вакцини та аналізу аналогічного досвіду інших держав. Національна технічна група експертів з питань імунізації, як головний дорадчий орган МОЗ, рекомендувала дозволити так зване «мікшування (змішування) вакцини», але при чіткому дотриманні певних умов», – заявив він.

Головний санлікар зазначив, що мова йде про можливість введення другої дози препарату Comirnaty/Pfizer-BioNTech після першої дози м-РНК вакцини Moderna, якщо відсутня можливість завершити вакцинацію з тим же препаратом, або якщо була важка алергічна реакція на першу дозу векторної вакцини від AstraZeneca.

«Відповідне рішення групи експертів вже є, тому зараз розглядається питання про оформлення відповідного наказу та розробку детальних покрокових інструкцій у таких випадках», - додає він.

При цьому у Всесвітній організації охорони здоров'я радять людям не змішувати вакцини COVID-19 від різних виробників.

Тим часом в Таїланді дозволили змішувати вакцини від Sinovac і AstraZeneca.

Раніше в Європі визнали ефективним змішування вакцин AstraZeneca і Pfizer.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО