Росія намагається зірвати надання Україні ПДЧ в НАТО – Польща

Росія за допомогою ескалації та стягування військ на кордон України намагається не допустити надання Києву Плану дій для членства в НАТО.

Про це глава канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський заявив в ефірі телеканалу TVP Info.

Чиновник зазначив, що Україна докладала максимум зусиль, щоб отримати ПДЧ на наступному саміті НАТО, але втрутилася Росія.

«Так само було у 2008 році з Грузією та Україною. Саме тоді, у зв'язку з цією ситуацією, напруженість між Росією і Грузією зросла, і це закінчилося війною... Росія намагається зупинити процес можливого відкриття для України дверей в НАТО. Звідси й акція, яка відбулася на східному кордоні України. Росія використовує армію в політичних цілях, щоб сьогодні чинити тиск на Україну», - підкреслив він.

Глава канцелярії президента Польщі додав, що це дуже небезпечно, оскільки ситуація легко може вийти з-під контролю.

Раніше міністр оборони України Андрій Таран заявив, що найкращим проявом міжнародної солідарності країн Заходу в протистоянні російській агресії на українських кордонах могло б стати надання Україні Плану дій для членства в НАТО.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в процесі засідання Комісії Україна-НАТО 13 квітня запропонував країнам-членам Альянсу програму з десяти кроків, спрямованих на підтримку України в умовах ескалації ситуації на українських кордонах.

До цього Кулеба говорив, що йде вже сім років гібридна агресія Росії проти України була б неможлива, якби у 2014 році Україна вже перебувала в Північноатлантичному альянсі (НАТО).

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО