Ляшко вже рік на посаді головного санлікаря: як чиновник виконує обіцянки

Віктор Ляшко, який так невдало захворів на коронавірус після вакцинації, 11 березня відсвяткував рік свого призначення головним санітарним лікарем України. Посаду відновили, коли в світі тільки починалася пандемія COVID-19, щоб посилити систему охорони здоров'я і не допустити потрапляння вірусу в країну, а якщо вірус все-таки проникне – щоб координувати боротьбу з ним. Перші місяці пандемії Ляшко був буквально «обличчям» МОЗ: вів усі брифінги, постійно ходив на ефіри, давав інтерв'ю. Йому вже пророкували самостійну політичну кар'єру і приписували президентські амбіції. Але з часом розмови про майбутнє Ляшка вщухли. «Слово і діло» сьогодні пропонує подивитися, як головний санлікар виконує обіцянки.

Наші аналітики зафіксували у Віктора Ляшка 46 обіцянок: виконано – 15 (33%), провалено – 9, в процесі реалізації – 22.

Збільшення кількості тестів і ліжок з киснем: із якими обіцянками не впорався Ляшко

Як і міністр охорони здоров'я Максим Степанов, Ляшко провалив обіцянку щодо збільшення кількості ПЛР тестів на коронавірус. Санлікар обіцяв, що в листопаді 2020-го робитимуть до 50 тисяч тестів на добу, до кінця року – до 75 тисяч на добу.

4 грудня в Україні був зафіксований рекорд за кількістю зроблених ПЛР-тестів – 48 тисяч. Значить, ані в листопаді, ані в грудні обіцяної кількості тестувань не досягли. У МОЗ зниження кількості тестів пояснювали тим, що українці почали менше звертатися в лабораторії.

Ще одна провалена обіцянка щодо тестування: в квітні Ляшко говорив, що Україна однією з перших у світі буде підключати картриджі до апаратів GeneXpert для виявлення коронавірусу. GeneXpert – це ПЛР-системи, які використовуються для діагностики туберкульозу. Наприкінці травня головний санлікар повідомив, що Україна була зареєстрована на отримання картриджів другою у світі, але все ще їх не отримала.

Ляшко обіцяв, що в жовтні 80% ліжок для хворих на коронавірус будуть підключені до кисню. Однак станом на 31 жовтня з киснем було менше 50% ліжок. Потім чиновник обіцяв за листопад збільшити кількість ліжок з киснем до 60 тисяч, але станом на січень було підключено 55 тис. 135 ліжок.

Є у Ляшка і не «коронавірусні» обіцянки. Головний санлікар говорив про реформу шкільного харчування і запевнив, що у вересні Міністерство охорони здоров'я затвердить новий порядок організації харчування, а також приблизні двотижневі меню з урахуванням використання сезонних продуктів. Меню з сезонними продуктами наприкінці року було ще на стадії розроблення, а щодо нового порядку організації – в березні 2021 року досі залишається порядок, ухвалений МОЗ і МОН ще в 2005 році.

Вакцинація «на камеру» і продовження карантину: які обіцянки виконав Ляшко

Наприкінці березня 2020 року Ляшко обіцяв створити карту медичного забезпечення лікарень. В наступному місяці МОЗ представило таку онлайн-карту, з неї можна дізнатися: залишки, потреби і прогноз забезпечення лікарень в обладнанні (засоби індивідуального захисту, тести, ШВЛ), кількість лікарів (їхня кваліфікація, скільки працює з COVID-19), кількість ліжок (зайнятих і вільних), захворюваність (скільки осіб з підозрою, госпіталізованих, підтверджених і смертельних випадків).

Дотримав Ляшко слово щодо продовження весняного локдауну. 21 квітня головний санлікар заявив, що карантин буде продовжено, наступного дня уряд ухвалив відповідне рішення – продовжили до 11 травня.

Кілька обіцянок, які стосуються тестування на коронавірус, Ляшко все ж виконав. Так, в Україні запровадили тестування на наявність антитіл методом ІФА; розширили перелік осіб, яких тестують на наявність COVID-19 безкоштовно.

Виконав Ляшко обіцянку про те, що Кабмін невідкладно профінансує розгортання пересувних госпіталів. «Сьогодні розглядається три області, в яких передусім буде розгортатися. Це Одеська область, Донецька область і місто Київ. Визначено локації, визначено кошторис. І на найближчому засіданні уряду ці гроші будуть перерозподілені в субвенції на обласні державні адміністрації для того, щоб вони почали розгортання і підготовку», – розповів заступник голови МОЗ. 16 листопада уряд виділив більше 118 млн грн на мобільні госпіталі.

Як і обіцяв Ляшко (а також Степанов), вакцинація від коронавірусу в Україні все-таки стартувала в лютому. 23 лютого з Індії прибуло 500 тисяч доз вакцини Covishield, на наступний день почалася вакцинація: першим в країні щеплення отримав лікар-реаніматолог Євген Горенко з Черкас. Горенка теж, як і обіцяв санлікар, вакцинували «на камеру».

Щоб показати українцям позитивний приклад, Віктор Ляшко пообіцяв одним з перших вакцинуватися від COVID-19: «Я вам гарантую, що я один з перших піду для того, щоб мені зробили щеплення». 2 березня чиновник вакцинувався в лікарні Кагарлика (Київська область).

А 15 березня стало відомо, що Ляшко захворів на коронавірус. Утім, він закликав не робити з цього «зраду»: «Потрапив в той період, коли імунітет від щеплення ще не повністю сформований. У мене був тільки 13 день після щеплення, коли з'явилися симптоми, тому зрада скасовується. Але я впевнений, що саме завдяки вакцинації перебіг хвороби пройде без ускладнень і незабаром зможу повернутися до роботи».

Також Ляшко пообіцяв запровадити механізм стимулювання для лікарів проводити вакцинацію. «Буде глобальна ставка для підготовки до щеплення, а в подальшому оплата за один, за перший укол і за другий укол, щоб стимулювати, запросити людину прийти на друге щеплення, оскільки сьогодні більшість вакцин саме націлені і працюють ефективно після дворазового введення вакцини», – розповів заступник голови МОЗ.

15 лютого Кабмін ухвалив постанову, якою передбачив, що за перший місяць роботи на одну мобільну бригаду медиків НСЗУ буде виплачувати 8 тис. 247 грн. Далі медичний заклад буде отримувати доплату за фактичну кількість провакцинованих – 25 грн за першу дозу і 60 грн – за другу.

Що ще потрібно зробити головному санлікарю

Віктор Ляшко обіцяв від травня почати «масову» вакцинацію від коронавірусу, а в 2021 році вакцинувати всіх охочих українців. «Ми провакцинуємо всіх українців, хто виявить бажання, безоплатно і добровільно проти коронавірусної хвороби в цьому році», – запевнив він.

Учителів головний санлікар обіцяв прищепити від коронавірусу за допомогою мобільних бригад: «Ми школи охопимо мобільними бригадами. Тобто, буде виїзна мобільна сесія в школу, де всі вчителі в школі будуть вакциновані мобільною бригадою». У МОЗ заявили, що планують вакцинувати вчителів до початку наступного навчального року.

Також Ляшко знову пообіцяв довести кількість ПЛР-тестів до 75 тисяч на добу. Відзначимо, що в лютому-березні кількість ПЛР-тестів не доходила і до 40 тисяч.

У 2020 році Ляшко обіцяв сформувати державне замовлення на епідеміологів та лікарів-гігієністів, щоб відновити факультети медико-профілактичної служби. «Слово і діло» зараз чекає відповідь на запит щодо цієї обіцянки.

У березні, тобто лишилося буквально два тижні, заступник голови МОЗ повинен представити оновлене шкільне меню. 12 лютого Ляшко протестував його разом з першою леді Оленою Зеленською, шеф-кухарем Євгеном Клопотенком, дієтологами і технологами. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, в меню обмежили добову кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів і виключили деякі види продукції.

Також Ляшко обіцяв включити в календар щеплень українців пневмококову вакцину і розпочати вакцинацію від пневмококу в січні 2022 року.

Нагадаємо, в лютому ми писали, як міністр охорони здоров'я Максим Степанов виконує обіцянки.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО