Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр охорони здоров'я України

Ляшко запевнив, що з початку 2022 року розпочнеться обов'язкова вакцинація від пневмококової інфекції

4 серпня 2020 року головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що у січні 2022 року розпочнеться вакцинація від пневмококової інфекції. «31 липня 2020 року оперативний штаб міністерства охорони здоров'я з протидії вакцинокерованим інфекціям розглянув зазначену пропозицію, а також розглянув звернення глобального вакцинного альянсу до України про те, що вона може отримати вакцину проти пневмококової інфекції за спеціальною ціною. І також рекомендував підтримати позицію національно-технічної групи експертів і включити в національний календар щеплень з 2022 року вакцину проти пневмококової інфекції. Вона буде проводитись трикратним щепленням... Наразі зараз будем проводити перемовини з міністерством фінансів України для того, щоб включити в державний бюджет 2020 року кошти для закупівлі вакцини, яка розпочнеться, буде включена до національного календаря щеплення і розпочнеться, розпочнемо вакцинувати, розпочинаючи з січня 2022 року», – сказав Віктор Ляшко (відео 27:48).
Не виконано
Сказано 4 серпня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/Ldb57H4Xkpw?t=1668
  • https://phc.org.ua/news/vakcina-vid-pnevmokoku-uviyde-do-nacionalnogo-kalendarya-scheplen-stane-obovyazkovoyu-ta
  • https://phc.org.ua/news/vakcina-vid-pnevmokoku-uviyde-do-nacionalnogo-kalendarya-scheplen-stane-obovyazkovoyu-ta
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1159-11#Text
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70025

Результат

У період з липня 2020 року МОЗ України не оновлювало Календар профілактичних щеплень в Україні (затверджений наказом МОЗ України від 16.09.2011 № 595 зі змінами). Відповідно до цього календаря, щеплення для профілактики пневмококової інфекції віднесено до рекомендованих щеплень.

За інформацією Центру громадського здоров'я МОЗ України, пневмококова вакцина буде включена в календар профілактичних щеплень як обов’язкова – у разі ухвалення парламентом законопроєкту № 4142 «Про систему громадського здоров’я». Станом на середину лютого 2022 року законопроєкт залишається ухваленим в першому читанні вже рік.

До січня 2022 року не було внесено змін до календаря щеплень, відповідно, і не розпочалась обов'язкова вакцинація від пневмококової інфекції – обіцянці присвоєно статус «не виконано».