У податковій розповіли, скільки програмних РРО вже є у них на обліку

На обліку Державної податкової служби України зараз знаходиться понад 40 тисяч програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Однак Рада змушена відтермінувати обов'язковість їх використання.

Про це в коментарі «Слово і діло» сказав заступник голови Державної податкової служби України Євген Олейніков.

«На сьогодні на обліку в ДПС вже знаходиться 42 тисячі таких програмних РРО, користувачі яких тільки за три останніх місяці видали понад 1 млн. касових чеків», - сказав він.

Заступник голови ДПС нагадав, що в рамках «детінізації» економіки в Україні впровадили реєстратори розрахункових операцій (РРО), більш відомі як «касові апарати».

«Їх застосування скорочує можливості для продажу контрабандних товарів, забезпечує належну сплату встановлених законом податків і дозволяє ефективно захищати права споживачів», - зазначив Олейніков.

За його словами, податкові експерти провели аналіз і з'ясували, що в тих сферах, де вже використовують РРО, значно зросли податкові надходження.

«Так, після початку системного впровадження з 2016 року РРО при роздрібному продажі побутової техніки та електроніки, лише за рік відбулося значне (у 2,3 рази) зростання сум ПДВ, сплачених при їх реалізації – з 3,3 млрд. грн. у 2016 році до 7,4 млрд. грн. у 2017 році. У подальшому сума сплаченого до бюджету податку зростала відповідно у 2018 році – до 9,6 млрд. грн., у 2019 році – до 9,8 млрд. грн. Таким чином, у період 2017-2019 років збільшення сум ПДВ, сплачених при реалізації побутової техніки та електроніки, склало 297%, водночас приріст сплати податку в цілому по усіх галузях склав майже вдвічі менше - 162%», - озвучив статистику представник податкової.

Крім того, Олейніков нагадав, що для зручності бізнесу і зменшення його витрат держава створила безкоштовне програмне забезпечення (ПРРО), яке дозволяє перетворити в касовий апарат планшет або смартфон.

Однак, як зазначив заступник голови ДПС, запровадження РРО в роздрібну торгівлю доведеться відтермінувати. За словами Олейнікова, це вимушений крок, на який Рада йде через проблеми в економіці на тлі пандемії COVID-19.

З 1 січня 2021 року використання РРО мало стати обов'язковим для певних видів діяльності II-IV груп фізичних осіб-підприємців, а з 1 квітня 2021 року - для всіх ФОПів II-IV груп.

Однак сьогодні стало відомо, що фракції Ради домовилися перенести обов'язковість застосування РРО для спрощеної системи оподаткування на один рік - до 1 січня 2022 року. Про це повідомив нардеп від «Голосу», перший заступник голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Як уточнив спікер Ради Дмитро Разумков, розгляд відповідного законопроекту має відбутися в парламенті в середу, 4 листопада.

При цьому сьогодні в Києві під стінами Ради пройшов мітинг підприємців, які вимагали від влади зменшити податки і продовжити «детінізацію» бізнесу.

«Слово і діло» раніше розповідало, як користуватися програмним РРО.

Також ми дізнавалися думку експертів – які плюси і мінуси касового апарату в смартфоні.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО