Затриманих в Білорусі журналістів повернули до України

Затриманих в Мінську журналістів телеканалу «Настоящее время» Ірину Ромалійску, Юрія Баранюка і Івана Гребенюка 8 серпня депортували до Одеси.

Про це Ірина Ромалійская повідомила в Facebook.

За її словами, Одеса, як пункт призначення, була обрана випадково, оскільки це був найближчий рейс до України. Крім того, всім трьом заборонили в'їзд до Білорусі на десять років.

Як відомий, в п'ятницю, 7 серпня в Мінську правоохоронці затримали знімальну групу телеканалу «Настоящее время». Телеканал висвітлював мітинг опозиційного кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської. Попередньо, причиною затримання журналістів стала нібито відсутність акредитації на роботу в країні.

У той же час на своїй сторінці в Facebook Ірина Ромалійская процитувала висловлювання щодо ситуації з акредитацією тимчасово виконуючої обов'язки президента «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» Дейзі Сінделар.

«Телеканал «Настоящее время» вчасно відправив запит на акредитацію для своїх журналістів перед президентськими виборами, але вона їм не була надана. Відмова влади вчасно акредитувати наших журналістів - ще один приклад нехтування правами вільної преси і правом громадян Білорусі на інформацію без цензури. Ми обурені затриманням наших журналістів і вимагаємо дотримання владою визнаного в усьому світі права журналістів на виконання своєї професійної діяльності», - сказано в повідомленні.

«Слово і діло» проаналізувало ситуацію з виборами в Білорусі і з'ясувало, які сценарії небезпечні для України.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО