Послаблення карантину в Черкасах: політична інтуїція чи технологія?

Валентин Войтковполітолог

Міська влада Черкас ухвалила рішення скасувати частину карантинних обмежень вже з 1 травня, незважаючи на загальний національний карантин в Україні. Володимир Зеленський жорстко відреагував на рішення мера міста Анатолія Бондаренка. У коментарі «Слово і діло» політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков пояснив, чи можна розцінювати рішення очільника Черкас, як політичну технологію.

«Ситуація в Черкасах – суперечливе питання, технологія це чи ні. Це так, якщо враховувати, що цьогоріч будуть місцеві вибори. По-друге, багато людей, особливо малий та середній бізнес, потерпають від наслідків карантину. По-третє, центральні органи влади далеко не завжди демонструють, що всі рівні перед закон і є певний вибірковий підхід. Очевидно, що є невдоволені на місцях. Якщо мер відчуває настрої людей, що проживають на певній території, то, вочевидь, мусить на них реагувати. Тому це можна вважати й політичною технологією, і політичною інтуїцією», – сказав Войтков.

Він додав, що послаблення карантину на Черкащині зумовлено реагуванням місцевої влади на напруження, яке виникає в суспільстві. Водночас гостра реакція Офісу президента посилює напруження та заганяє центральну владу в глухий кут.

«Вочевидь, що люди, незадоволені діями влади в Черкасах, будуть акумулювати, умовно кажучи, симпатію навколо місцевих керівників», – додав політтехнолог.

Експерт зауважив, що це рішення може спричинити «ланцюгову реакцію», коли інші мери можуть підтримати рішення мера Черкас щодо послаблення карантину. Крім того, конфлікт назрівав уже давно.

«Мери багатьох міст дещо ображені. Багато речей із ними не координується, немає комунікації, до них ставляться дуже зверхньо, з’являються якісь намісники. Власне, до Офісу президента з’являється багато питань у частині регіональної політики. Складається така ситуація, коли величезна кількість людей залишається без коштів на існування. Таким чином, каталізатором у цій ситуації стали певні випадки, які показали, що є рівні перед законом, а є «рівніші», які можуть не дотримуватися карантину. Так було із рестораном Миколи Тищенка», – пояснив Валентин Войтков.

На його думку, антипрезидентська коаліція на місцях буде посилюватися. Зокрема, реакція Володимира Зеленського у формі публічних погроз на відео тільки загнала в глухий кут президента.

«Зеленському треба було приїхати до Черкас та особисто переговорити з мером і пояснити наслідки. Не потрібно було передавати ці всі «привіти». Звичайно, ситуація непроста, але його особистий візит міг врятувати ситуацію», – підсумував Валентин Войтков.

Нагадаємо, у Черкасах працюють слідчо-оперативні групи з метою виявлення порушень санітарних правил і норм щодо запобігання захворювання в рамках кримінального провадження за фактом ухвалення рішення про ослаблення карантину.

Раніше Зеленський відреагував на пом'якшення карантину в Черкасах.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО