Відкриття ринків: що влада має забезпечити при відновленні торгівлі

Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт
В'ячеслав Биковецьекономіст

Уряд планує дозволити працювати майже трьом сотням продовольчих ринків у всій Україні за умови дотримання жорстких санітарних норм. «Слово і діло» звернулося до експертів з питаннями про те, чи варто зараз відновлювати роботу ринків та які умови мають бути дотримані при цьому. Економіст та голова Союзу підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В’ячеслав Биковець зауважив, що з відкриттям ринків треба почекати. Водночас економічний експерт Андрій Блінов зазначив, що обмежувальні заходи, запроваджені на період карантину, включно із закриттям магазинів, є необґрунтованими.

«Треба забезпечити питання контролю їх функціонування: контроль входу на ринок, обов’язкове носіння масок як продавцями, так і покупцями, дезінфектори, фасування товару, прибирання. Це треба робити. Питання в тому, наскільки це все допоможе. Звісно, кількість відвідувачів буде не такою, як зазвичай. Проте, на сьогодні у нас склалася ситуація, що ті люди, які виростили продукцію, не мають можливості її продати. Отже, це дасть можливість продати на ринках хоч якусь частину й забезпечити хоч якусь компенсацію тих витрат, яких вони зазнали при вирощуванні певної продукції», – сказав Блінов.

Експерт відзначив, що ринки не треба було закривати взагалі, бо такі міри не відповідали вимогам. На його думку, достатньо було б запровадити жорсткий контроль за дотриманням сантарних заходів.

«Обмеження, які існують, необґрунтовані. Те, що нам розповідають, що буде, як в Італії – це абсолютна дурість, нічим не підкріплена. Необхідно просто підтримувати відповідний рівень безпеки й закривати лише в тому разі, якщо порушуються вимоги. Якщо все це дотримується, то мають працювати й ринки, і магазини, і транспорт», – додав Андрій Блінов.

Водночас В’ячеслав Биковець зауважив, що для відкриття ринків треба було зачекати на більш стабільні умови.

«У принципі, на часі це чи ні – вирішувати уповноваженим органам, тому що вони найкраще володіють інформацією про епідеміологічну ситуацію в країні. Особисто я, як громадянин і представник підприємницької сфери, ставлюся з певною осторогою й вважаю, що треба було б почекати один-два тижні з тим, щоб все-таки склалися більш-менш стабільні умови», – сказав Биковець.

Він відзначив, що на ринках повинен бути запроваджений режим контролю за дотриманням санітарних вимог, і тут можуть виникати проблеми. При цьому Биковець додав, що в разі відновлення роботи ринків мають повертатися й інші підприємці, щоб не створювати напруження та дискримінації.

Нагадаємо, міністерство охорони здоров'я України та Міністерство економіки підготували проєкт постанови про відновлення роботи 280 продовольчих ринків.

Раніше в ОПУ обговорили питання відкриття ринків.

Цими вихідними в Херсонській області фермери влаштували акцію протесту проти закриття ринків.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО