Карантин в ЄС: скільки потребує часу повернення до звичного способу життя

Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Деякі країни Європейського союзу повідомили про намір поступово послаблювати карантинні заходи. Однак в європейських епіцентрах спалаху COVID-19 – в Італії та Іспанії – ситуація продовжує залишатися складною. «Слово і діло» звернулося по коментар до експерта у сфері зовнішньої політики Антона Кучухідзе. Він пояснив, що повернення до звичного способу життя в ЄС потребує близько року.

«Я думаю, що державам (ЄС – ред.) можуть надати право вибирати певні заходи з додаткової перевірки на своєму кордоні», – сказав Кучухідзе.

Він зазначив, що зараз в Єврокомісії триває дискусія щодо майбутнього спільних європейських кордонів після пандемії коронавірусу. Кучухідзе додав, що скасування карантинних обмежень у світі й, зокрема, у країнах ЄС буде відбуватися поступово й повернення до звичного способу життя потребує близько року.

«Головний фактор – наскільки ефективно держава бореться з випадками коронавірусу і чи вдається зупиняти поширення хвороби на своїй території. Якщо ми говоримо про Європу, Єврокомісія надала минулого тижня рекомендації державам: якщо є впевненість в цих двох факторах, то можна поступово відновлювати роботу громадських місць, малого і середнього бізнесу. Якщо Данія та Чехія сказали, що у 20-х числах квітня вони можуть собі дозволити виходити з карантинного режиму, то в Італії – все набагато гірше. Дуже важко сказати, коли вони вийдуть (із карантину – ред.). Аналогічно – Франція та Іспанія. Тоді головний тренд — це не відбудеться однієї миті. Усе залежатиме від індивідуального підходу, як кожна окрема держава буде справлятися з викликами, які є. За різними розрахунками, такий напівкарантинний режим може тривати в Європі до року», – прокоментував Антон Кучухідзе.

Експерт додав, що не варто розраховувати, що Європа повернеться найближчим часом до звичного життя.

Нагадаємо, у світі зареєстрували 2 мільйони 564 тисячі людей із коронавірусом, з них 177 тисяч померли. Побороли COVID-19 майже 689 тисяч осіб.

Крім того, карантин в Україні продовжили до 11 травня.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО