Карантин до 11 травня: які мотиви та як влада скористається обмеженнями

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

В ухваленні рішення про продовження карантину Кабмін, найімовірніше, керувався не тільки наявністю епідеміологічної ситуації в Україні. Попереду 1 і 9 травня – дні, які дуже ризиковані для влади. Таке припущення в коментарі «Слово і діло» зробив політолог, керівник Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко.

Експерт наголосив, що українці напередодні травневих свят, зокрема в очікуванні 1 і 9 травня.

«Комусь у владі дуже б не хотілося, щоб ці дні стали випробуванням на міцність для керівництва країни. Як правило, 1 травня активізуються ліві сили та профспілки. 9 травня треба буде щось робити з натовпом охочих прийти до Вічного вогню. Дата 11 травня цілком зрозуміла», – прокоментував Кость Бондаренко.

За словами політолога, ситуація також багато в чому диктується ВООЗ. Незважаючи на те, що структура останнім часом стала не дуже ефективною й корумпованою, вплив ВООЗ у світі все одно залишається вагомим.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світуІталія поширила карантин на всю країну, Чехія штрафує порушників правил безпеки, Ізраїль вдається до самоізоляції.

«Україна не може дозволити собі піти тим шляхом, який обрала Швеція або Білорусь і перебирати вимогами, якісь виконувати, а якимись нехтувати. Україна рухається у фарватері ВООЗ, при цьому жертвуючи своєю економікою», – зауважив Бондаренко.

Керівник Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко звернув увагу на заяву прем'єр-міністра про те, що Україна в найближчі два роки буде зберігати окремі обмеження. Які саме обмеження, є відкритим питанням. Однак, зважаючи на заяву, вже можна дійти певних висновків, додав він.

Експерт припустив, що інколи влада буде в тій чи іншій області оголошувати карантин.

«Це дуже зручно. Наприклад, якщо в якомусь регіоні, припустимо, на Львівщині, активізується група незадоволених роботою влади й буде агітувати їхати до Києва, то влада легко може оголосити карантин. І в такому разі вже ніхто нікуди не поїде. З політичної точки зору влада може вдатися і до того, що окремі карантинні заходи в якихось регіонах будуть навіть не на два роки, а на всю каденцію Зеленського», – прокоментував керівник Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко.

Зазначимо, уряд сьогодні, 22 квітня, продовжує карантин до 11 травня, оскільки пік захворюваності на коронавірус очікується на початку наступного місяця.

Як намагаються зупинити коронавірус в різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: