Пом'якшення карантину: чи є сенс відкривати парки, музеї та бібліотеки

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

22 квітня стало відомо, що Кабмін вирішив продовжити карантин до 11 травня, але згодом – із пом'якшеннями. Зокрема, пропонується дозволити людям виходити на прогулянки в парки і відкрити для відвідування музеї та бібліотеки. Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, політолог Михайло Дяденко в коментарі «Слово і діло» припустив, що ініціатива спрямована на те, щоб якось послабити суспільну напругу і нічого поганого в пропозиції немає, якщо буде дотримано дистанції. У свою чергу, директор Інституту соціально-економічної Ілля Несходовський зауважив, що влада знову вдалася до подвійних стандартів і ніякої користі ця ініціатива економіці не принесе.

Михайло Дяденко підкреслив, що за умови дотримання дистанції дозвіл на те, щоб відвідувати парки, прийнятний та, можливо, якось допоможе зняти емоційну напругу.

«З одного боку, в цілому пропозиції щодо пом'якшення карантинних заходів не несуть нічого поганого, хоча здаються трохи дивними, і вимагають більш жорсткого контролю. З іншого боку, це не ті заклади, які зараз варто було б відкривати. До того ж є можливість запустити онлайн-екскурсії по музеях, багато хто так і роблять. Теж саме стосується бібліотек. Більш логічним було б дозволити відкритися невеликому бізнесу: салонам, кав'ярням, різним торговельним точкам. При цьому, звісно, потрібно дотримуватися маскового режиму й заходів гігієни», – прокоментував політолог.

Експерт також зауважив, що рішення щодо музеїв і бібліотек неоднозначне ще й з точки зору того, що нерідко в закладах працюють якраз люди похилого віку, які перебувають у зоні ризику.

«Сумнівно, що люди масово побіжать до музеїв. Зараз не до цього», – підкреслив політолог Михайло Дяденко.

Як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших державахКарантин через коронавірус діє в більшості країн. Пропонуємо порівняти, як за його порушення штрафують в Україні та у світі.

У свою чергу, Ілля Несходовський висловив здивування щодо ініціативи влади відкрити музеї, бібліотеки й дозволити відвідувати парки. На його думку, дана ініціатива безглузда, необґрунтована та абсолютно недоцільна з економічної точки зору.

«На економіку ніяк не вплине відвідування бібліотек, музеїв і парків. Знайти якесь логічне обґрунтування для такого рішення складно», – прокоментував Несходовський.

За його словами, таке рішення вкотре свідчить про те, що влада користується подвійними стандартами в усьому. Експерт звернув увагу на те, що весь час карантину практично продовжував роботу один з найбільших будівельних магазинів. Також працювали, наприклад, і мобільні магазини, тоді як для інших торговельних точок діяльність заборонена.

«Чому взагалі не можна перевести окремі магазини на якийсь певний режим і формат роботи? Нехай будуть обмеження за кількістю покупців, обов'язкова дезінфекція рук перед входом, дистанція та масковий режим. Але при цьому хоча б хтось буде приходити і щось купувати. Немає особливих проблем у тому, щоб передбачити правила, щоб працювали магазини, торговельні точки, які реально можуть сприяти економічній діяльності. Однак таких пропозицій немає. Замість цього ми зможемо відвідувати парки й бібліотеки», – прокоментував директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Який алгоритм дій при зараженні коронавірусом – читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: