Евакуйовані з Балі українці не порушували правил карантину – суд

Читать на русском
Оболонський райсуд Києва підтвердив, що евакуйовані з Балі українці не порушували правил карантину. Громадяни відмовилися від обсервації, яка на той момент ще не була офіційно запроваджена.

Оболонський райсуд Києва підтвердив, що евакуйовані з Балі громадяни України не порушували правил карантину, оскільки на момент їх прибуття рішення Кабміну щодо примусової обсервації ще не набуло чинності.

Про це 22 квітня в Facebook повідомила юридична компанія, адвокати якої захищали українців у суді.

Порушники та самоізоляція: чи може поліція вдаватися до примусової обсерваціїУкраїна закрила кордони, але до країни продовжують повертатися наші громадяни, які після приїзду зобов'язані перебувати на самоізоляції. Проте українці неохоче дотримуються рекомендацій.

Правозахисники нагадали, що 30 березня цього року на прибулих з Балі українців склали адмінпротоколи за ст. 44-3 КУпАП, оскільки вони відмовилися проходити 14-денну обсервацію.

Однак суд визнав, що протоколи були складені незаконно. Причина - постанова Кабміну (№241 від 29.03.2020), якою була затверджена обов'язкова обсервація, на той момент ще не набула чиності.

Вона набувала чинності наступного дня після оформлення протоколів.

Суд розглянув чотири таких справи щодо порушення правил обсервації і закрив адміністративні провадження. Штрафи евакуйовані українці платити не будуть.

У компанії додали, що прибулі з Балі українці замість обсервації провели два тижні вдома на самоізоляції. Симптомів коронавірусу у них немає.

Нагадаємо, 30 березня українців, які чартерним рейсом повернулися з Балі і Катару, розмістили на обсервацію в готелі «Козацький» в Києві. Туди громадян привезли в супроводі поліції.

1 квітня заступник міністр внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що з обсервації в готелі «Козацький» втекли понад 50 осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: