Справа СхідГЗК: ВАКС заарештував майно підозрюваного

Суд наклав арешт на майно директора ТОВ «Торговий дім «Еко-Сервіс» Ігоря Ведути, якого підозрюють у розтраті 25,4 млн грн державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».

Такі рішення ухвалив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Андрій Біцюк, повідомляє «Слово і Діло».

Так, детектив НАБУ просив накласти арешт на наступне майно Ведути: квартиру, частки нежитлової будівлі, автомобіль BMW X6 2008 року випуску, а також рахунки компанії «Еко-Сервіс» в межах суми 25,4 млн грн. Все вказане майно детектив просив заарештувати для забезпечення можливої спеціальної конфіскації майна підозрюваного.

Він також просив накласти арешт на автомобіль BMW X6 Ведути із забороною йому користуватися ним шляхом надання дозволу на його вилучення та передачу на майданчик для тимчасового зберігання вилучених автомобілів. За словами детектива, підозрюваний у серпні 2019 року їздив на цьому автомобілі в окупований Крим і у разі чого може на ньому туди виїхати та перереєструвати. Вивчивши клопотання, суддя їх задовольнив.

Крім Ведути в цій справі також підозрюють колишнього заступника генерального директора СхідГЗК Ігоря Голобородька. За версією слідства, в період лютий-травень 2015 року СхідГЗК уклав із торговим домом «Еко-Сервіс» додаткові угоди до договору на закупівлю мінералів (сірки) для потреб підприємства. В результаті цього була протиправно збільшена ціна за одиницю товару на 31%, а в подальшому на 57%, що призвело до збитків для держпідприємства в сумі 25,4 млн грн. При цьому, закупівля СхідГЗК сірки кожного разу здійснювалася із залученням не менше трьох посередників, що призводило до завищення на кожному етапі кінцевої ціни на ці мінерали для державного підприємства.

Тому НАБУ через суд домоглося визнання цих додаткових угод недійсними. Рішення суду набуло чинності, а значить створена основа для стягнення з компанії на користь СхідГЗК переплачених безпідставно 25,4 млн грн.

За даними журналістів «Наші гроші», Ведута є кумом Руслана Журила, якого детективи НАБУ і прокурори САП обвинувачують у завданні збитків СхідГЗК у розмірі 17,28 млн доларів. Про це він сам повідомив на одному з судових засідань. Раніше Журило працював у СхідГЗК заступником гендиректора.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО