$2 млн «фірмі Мартиненка»: Верховний суд відмовив «СхідГЗК»

Читать на русском
Верховний суд не побачив підстав для задоволення скарги держпідприємства на скасоване рішення про зобов'язання банку перерахувати кошти австрійській фірмі.

Верховний суд залишив скасованим рішення про зобов'язання Укргазбанку провести платіж державного підприємства «СхідГЗК» на суму 1,98 мільйона доларів австрійській фірмі Steuermann, власником якої, за версією детективів НАБУ, є колишній народний депутат Микола Мартиненко.

Таке рішення 28 травня ухвалила колегія суддів Касаційного господарського суду за результатами розгляду скарги «СхідГЗК», повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, СхідГЗК подав позов до Укргазбанку про зобов'язання останнього перерахувати $1,98 млн австрійській фірмі Steuermann. Як випливає з позову, Укргазбанк не прийняв платіжне доручення СхідГЗК про перерахування еквіваленту майже $2 млн в євро на рахунок австрійської фірми Steuermann за урановий оксидний концентрат. В Укргазбанку зазначили, що перерахування коштів має відбутися на рахунок компанії в австрійському банку Meinl Bank AG. Зазначений банк, згідно з листом Національного банку України, перебуває в «переліку іноземних банків, діяльність яких може бути пов'язана з проведенням ризикових фінансових операцій». Банк запропонував СхідГЗК, щоб австрійська фірма змінила банк на той, якого немає в списку НБУ. Своєю чергою держпідприємство вказувало, що неперерахування коштів на рахунок Steuermann унеможливлює виконання зобов'язань перед фірмою й загрожує застосуванням штрафних санкцій. Суддя Господарського суду міста Києва Вікторія Джарти задовольнила позов повністю.

В подальшому Укргазбанк подав апеляційну скаргу й Північний апеляційний госпсуд її задовольнив. Не погодившись з таким рішенням, «СхідГЗК» подав касаційну скаргу. В ній підприємство вказувало, що відмова Укргазбанку від перерахування вказаних коштів є грубим порушенням прав на розпорядження грошовими коштами, що перебувають на його рахунку та ведуть до неможливості виконання зобов'язань перед контрагентом, що загрожує застосуванням штрафних санкцій.

Вивчивши скаргу, Верховний суд залишив її без задоволення. Колегія вказала, що в Укргазбанку дійсно було підстави відмовити у перерахуванні коштів «СхідГЗК» на рахунок фірми Steuermann в австрійському банку Meinl Bank AG.

Нагадаємо, за версією НАБУ, власником фірми Steuermann є екс-нардеп Мартиненко. Через цю фірму нібито відбулося заволодіння коштами СхідГЗК на суму $17,28 млн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: