Міністр і член НР ПриватБанку розкритикували НБУ за зміцнення гривні

Голова Мінфіну Оксана Маркарова і член Наглядової ради Приватбанку Роман Сульжик розкритикували НБУ за бездіяльність у питанні стримування зростання курсу гривні.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

  Так Сульжик в своєму пості Facebook заявив, що те, що відбувається межує зі злочинною халатністю.

«Зміцнення гривні повинне було бути зупинено ще на рівні 26-27 за долар, а те, що зараз відбувається межує зі злочинною халатністю», - написав він.

«Одному Зеленському відомо». Чи варто зараз продавати валюту і чи буде долар по 20. За його словами, «недооцінена гривня - найцінніший ресурс, який потрібно використовувати для» накопичення резервів, зниження ставок, скасування всіх адміністративних обмежень і введення повної свободи руху капіталу в країні. І замість цього їй абсолютно бездарно дають зміцнюватися», - нарікає член наглядової ради ПриватБанку.

Своєю чергою Маркарова в коментарі під цим постом зазначила, що її відомство говорить про це вже пару місяців, але не впливає на політику НБУ.

У коментарях до посту Сульжика відсутня думка представників НБУ, але деякі експерти захищають центробанк. Вони вказують, що обсяги викупу валюти приблизно відповідають обсягу покупки нерезидентами ОВДП, а міцніша гривня сприяє зниженню інфляції.

Нагадаємо, в лютому цього року НБУ заявлял, що посилення національної валюти і падіння основних іноземних валют викликані рішенням ФРС США не підвищувати ключові ставки. Тоді ж Нацбанк України прогнозував посилення гривні тільки до літа.

А в Мінфіні на початку поточного року прогнозували середній курс гривні до долара на рівні 28,2. У 2020 році, за даними відомства, цей показник складе 29,7, а в 2021 році - 30,4.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО