Гривня продовжує зміцнюватись. Якого курсу чекати влітку?

Читать на русском
Василь Юрчишин

Наприкінці травня гривня різко похитнулася. Станом на 31 травня курс готівкового долара в обмінниках перевищив 27 гривень, що відразу викликало багато розмов про девальвацію. Однак, з огляду на курс останнього тижня, вже зрозуміло, що ситуація стабілізувалася.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Короткострокові сплески та коливання курсу не виключені. Однак літо буде досить спокійним. Фактор виборів – чергових чи позачергових – не відіграватиме принципової ролі. Зазвичай улітку ситуація з валютою набагато спокійніша, ніж в осінньо-зимовий період, тому високих злетів бути не має», – зазначив Юрчишин.

Він уточнив, що були ризики, пов'язані з виплатою зовнішнього боргу. Але Україна досить успішно провела виплати в травні. Зараз резерви є, їх рівень стабільний. Передумов для виникнення девальвації через виплати поки немає. Можливо, будуть коливання курсу ближче до кінця серпня. Як правило, перед новим діловим циклом гривня починає девальвувати.

Сезонні коливання курсу долара до гривні за останні 10 роківРаніше долар зазвичай дешевшав перед новорічними святами, але за останні кілька років ситуація змінилася.

«Основним фактором наприкінці серпня-на початку вересня буде погашення нерезидентами українських ОВДП. Нерезиденти масово купували облігації внутрішньої позики з високою прибутковістю. Це відбувалося в лютому-березні, якраз на півроку. Зрозуміло, що ніхто не реінвестуватиме. Такий сценарій пробувався минулого року. Але в 2018 році йшлося про 5 мільярдів гривень, які купили нерезиденти, а зараз ідеться про більш ніж 30 мільярдів гривень. На 33 мільярди гривень були куплені ОВДП нерезидентами. Це понад 1 мільярд доларів», – пояснив експерт.

За його словами, це прогнозована ситуація. Оскільки жодних серйозних неприємностей у літній період не буде, то і НБУ, і Мінфін зможуть адекватно реагувати на цю ситуацію. Не виключено, що коливання курсу будуть, але незначні.

Валютний коридор у літній період буде на рівні 26,5-27 грн/дол. Можливі рідкісні сплески, коли курс перескочить 27 грн/дол., але це будуть відображення певних ситуацій, підкреслив економіст.

Рішення, пов'язані з виборами, не матимуть істотного впливу. Якщо ухвалять остаточне рішення проводити дострокові вибори, то, можливо, гривня навіть ще трохи зміцниться внаслідок припливу коштів саме під вибори, додав він.

«Але це не матиме вирішального значення. Основні події вже відбувалися в березні, квітні й травні», – резюмував Василь Юрчишин.

«Слово і Діло» пропонує подивитись, як, на думку експертів, змінюватимуться протягом чотирьох років основні економічні показники в Україні.

Сезонні коливання курсу долара до гривні за останні 10 років – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: