Бойко, Тимошенко та Гройсман: у кого які шанси стати прем'єром

Тарас Загороднійполіттехнолог
Олексій Якубінполітолог
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Як би це не звучало, але рейтинг можливих прем'єрів показав, що Бойко та Тимошенко виглядають більш виграшно в очах виборців на тлі інших.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Тарас Загородній.

«Трійка лідерів серед потенційних кандидатів у прем'єри залишається незмінною, що цілком зрозуміло. Гройсман залишається, і йому якось вдалося відмежуватися від негативного шлейфу Порошенка. З Тимошенко все передбачувано, вона веде непогану кампанію», – зазначив Загородній.

На його думку, в Тимошенко дійсно хороші шанси стати прем'єром, якщо «Батьківщина» йде в коаліцію зі «Слугою народу», що цілком можливо. Щодо Бойка, то він за всіма соцопитуваннями лідирує. Цьому є пояснення, але прем'єром він стане лише в разі дуже широкої коаліції в майбутній Раді.

«Наприклад, ОПЗЖ разом зі «Слугою народу», – уточнив експерт.

Перша позиція Бойка в рейтингу можливих прем'єрів пов'язана з кількома причинами. По-перше, партія нарощує свій електорат, додав він.

«По-друге, він має цей свій електорат. Він показує, що в нього є зв'язки з Москвою, він туди постійно їздить. Це рухає його партію вперед. Зрозуміло, що Бойко, як і Тимошенко, на тлі цього дитячого садка виглядає стабільнішим хоча б для своєї частини електорату», – пояснив Загородній.

Політолог Олексій Якубін зазначив, що президентські вибори показали, що люди хочуть повернути зв'язок між політиками й своїм баченням життя. Однак після такої хвилі, як правило, йде наступна хвиля – хочуть бачити тих, хто пропонує конкретні рішення тієї чи іншої проблеми, які стоять перед суспільством.

«Можна по-різному ставитися до нього, але Бойко якраз пропонує алгоритми, а не просто говорить гаслами. Зокрема, це стосується найбільш гострої проблеми – тарифів. Так ось, Бойко конкретно говорить, що можна домовитися з РФ про ціну на газ, про транзит», – уточнив він.

Тобто суть у тому, що всі ті, хто пропонує рішення проблем, які хвилюють суспільство, мають відгук, їхні пропозиції викликають резонанс, підкреслив політолог.

Політолог Ігор Петренко зазначив, що партія Гройсмана до парламенту не потрапить, і його шанси невеликі. Зеленський також досить жорстко оцінював роботу уряду та Гройсмана.

При цьому, напевно, не можна виключати, що питання призначення прем'єр-міністра може бути більш широким полем для домовленостей фінансово-промислових груп. Тут якраз Гройсмана багато хто сприймає нормально, уточнив він.

«Можливо, його кандидатуру розглянуть як другий варіант, якщо в першого виникнуть серйозні проблеми і будуть залучені фінансово-промислові групи. Однак ось так із першого разу Гройсман навряд чи залишиться», – підкреслив Петренко.

Згідно з опитуванням КМІС, проведеним із 25 червня до 7 липня 2019 року Юрій Бойко отримав 12,8% підтримки, Юлія Тимошенко – 12,3%, чинний прем'єр-міністр Володимир Гройсман – 9,6%;

Нагадаємо, про те, як прем'єр виконує свої обіцянки, ми писали в матеріалі «Життєвий принцип Гройсмана – виконання обіцянок: перевіряємо, чи так це».

Що встиг наобіцяти кандидат у нардепи Юрій Бойко – тут. Більше про обіцянки Тимошенко – за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО