В АП заявили про ліквідацію формули «Роттердам плюс»

Теплова генерація України вже не заробляє на так званій формулі «Роттердам плюс».

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус у Facebook в середу, 19 червня.

Він зазначив, що за даними НКРЕКУ, розрахунковий тариф ТЕС за формулою «Роттердам плюс» у першому півріччі 2019-го мав становити 2 грн/кВт-год. Але в останню декаду травня такий тариф впав на 24%, до 1,53 грн/кВт-год. За першу декаду червня тариф знизився - до 1,43 грн, що на 29% нижче за відповідний тариф згідно з «Роттердам плюс».

«Сезонність не має істотного впливу на такі тарифи, але для повноти картинки можна порівняти такий тариф із відповідними періодами 2018 року. В останню декаду травня і першу декаду червня цього року тарифи ТЕС на 17% -24% нижче, ніж минулого року в ці ж періоди», - зазначив Герус.

Таким чином, за його підрахунками, за червень вугільні електростанції отримають приблизно на 1,5 млрд грн менше, ніж отримали б за фактичного тарифу «Роттердам плюс», а їх тарифна виручка за другий квартал 2019 року була б на 3 млрд грн більша.

«Фактична ліквідація «Роттердам плюс» відбулася завдяки діям широкого кола осіб, великому публічному резонансі, висвітлення цієї корупційної формули в медіа, соціальних мережах тощо. Ми зробили її разом», - додав представник президента в Кабміні.

Крім того, Герус повідомив, що президент Володимир Зеленський планує подати законопроект до парламенту, який замінить формулу «Роттердам плюс» на «Роттердам», «щоб не було формального існування цієї формули».

Нагадаємо, НАБУ розпочало розслідування щодо затвердження формули «Роттердам плюс» членами НКРЕКУ рік тому. На думку слідчих, дії чиновників призвели до економічно необґрунтованого збільшення ціни купівлі електроенергії. Скандальну формулу планували скасувати влітку 2019 року в зв'язку з початком дії нового ринку електроенергії.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО