Імпічмент президента: чи можливо застосувати процедуру на практиці

Ігор Петренкоексперт МЦПД

Процедура імпічменту жодним чином не стала простішою. Це просто нормує певні речі, але застосувати на практиці процедуру все одно складно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко.

«Головна проблема – це кількість голосів, які потрібні на кожному з етапів. Тобто, щоб розпочати розслідування, скерувати до Верховного суду, Конституційного суду. Для всіх цих рішень потрібні голоси 357 нардепів», – зазначив Петренко.

За його словами, зараз у зв'язку з ухваленням цього законопроекту просто буде трохи нормована процедура. Це радше дозволить зняти з порядку денного питання на кшталт того, як має діяти спеціальний прокурор, які його повноваження.

«Але не можна сказати, що це спрощує процедуру імпічменту. Для цього потрібно вносити зміни до Конституції», – уточнив він.

До того ж процедура імпічменту прописана в регламенті Ради, нагадав експерт.

«Наприклад, якщо гіпотетично йдеться про імпічмент Зеленського, то для того, щоб запустити процедуру, він має скоїти злочин, держзраду», – додав він.

За його словами, застосувати на практиці цю процедуру буде складно. Ініціативи Зеленського або відхиляють, або не включають до порядку денного.

«Зеленський почав вести жорстку риторику проти парламенту з першого свого дня, коли заявив про розпуск ВР. Далі вони також не змогли знайти точки дотику. Тому зараз Рада систематично нівелює ініціативи Зеленського. Грубо кажучи, показує, хто головний», – пояснив політолог.

Однак в електоральному сенсі це більше б'є по парламенту, ніж по президенту. Запит у суспільстві на розпуск є й Зеленський зробив цей крок, підкреслив він.

«Виходить, Рада не йде на компроміс, а це їй шкодить. А в контексті загрози дострокових виборів це може бути ще більшою проблемою. Якщо КСУ ухвалить рішення про скасування дострокових виборів, їх перенесення, це також битиме по старих політиках, а не по Зеленському. Виглядатиме так, що він намагається перезапустити владу, але йому всіляко перешкоджають», – резюмував Ігор Петренко.

Відзначимо, за законопроект віддали свої голоси 279 парламентарів із необхідних 226.

«Слово і Діло» розбиралося, хто з народних депутатів підтримав закон у другому читанні та в цілому.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО