В АП розповіли деталі законопроекту про «незаконне збагачення»

Новий законопроект про «незаконне збагачення», який вніс президент Володимир Зеленський, запроваджує процедуру конфіскації так званих необґрунтованих активів у цивільному-правовому порядку, а також передбачає кримінальну відповідальність за «незаконне збагачення».

Про це на брифінгу повідомив заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка, повідомляє «Слово і Діло».

«(Законопроект) передбачає зовсім інших підхід, не лише кримінальну відповідальність, а й можливість конфіскації чи стягнення у дохід держави так званих необґрунтованих активів. Ця норма вже є у законодавстві, у Цивільному процесуальному кодексі. Вона включена туди ще у 2015 році, але те формулювання, яке сьогодні є в законі, воно не давало можливості його застосовувати на практиці», – розповів Рябошапка.

За його словами, у цьому законопроекті було змінено формулювання, що дозволить застосовувати цю конфіскацію у цивільному-правовому порядку. Заступник глави АП додав, що вказаний підхід є сучасним і застосовується в багатьох країнах, зокрема, у Великобританії. Також, на думку Рябошапки, цивільна конфіскація повністю знімає ризики з презумпції невинуватості, оскільки у такому випадку він не застосовується.

«Цивільна процедура, крім того, є значно швидшою та ефективнішою... Цивільна процедура також дає можливість ретроспективного застосування, тобто застосування цих норм у минулому. Тепер, власне, що я говорив, що ті справи, які були раніше відкриті Національним антикорупційним бюро та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, ці матеріали можуть бути використані знову. І в порядку цивільної процедури НАБУ і САП можуть звернутися до суду з тим, щоби стягнути ці необґрунтовані активи у дохід держави», – підкреслив заступник глави АП.

Водночас, як пояснив Рябошапка, кримінальна відповідальність за незаконне збагачення наступатиме, коли цей розмір активів є значним – біля 11,5 млн грн. За його словами, вони пішли на такий крок, щоб пріоритезувати зусилля наших антикорупційних органів і щоб органи не займалися «дрібними справами».

«Все, що менше 380 тисяч євро, але перевищує 30 тисяч євро, все розглядається в порядку цивільної процедури і в порядку стягнення в дохід держави необґрунтованих активів у цивільно-правовому порядку. Санкція (за незаконне збагачення – ред.) дуже жорстка від 5 до 10 років позбавлення волі», – розповів чиновник.

За словами Рябошапки, цивільна конфіскація виглядатиме наступним чином: «НАБУ на основі свої матеріалів готує позов, порівнюючи доходи та активи чиновника. Далі позов подається до Вищого антикорупційного суду України і прокурори САП представляють ці матеріали у ВАСУ. Антикорсуд розглядатиме ці справи не одноособово, а колегіально у складі 3 суддів. У суді детективи і прокурора мають пояснити, чому ці активи є необґрунтованими і як вони пов'язані з особою, щодо якої подали позов».

Крім того, як стверджує заступник глави АП, вказаний законопроект погоджений з представниками Міжнародного валютного фонду.

Нагадаємо, у Зеленського розробили законопроект про незаконне збагачення. Раніше у НАБУ підбили підсумки закриття справ про незаконне збагачення.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО