Відеопетиція команди Зеленскього: чи має вона юридичну силу

У команді новообраного президента продовжують дивувати новими підходами до спілкування влади з виборцями. Цього разу з’явилася перша відеопетиція від команди Зе, в якій один із колег Зеленського з гумористичному цеху представив глядачам відеоролик. Людей на вулицях Києва запитали, що вони думають з приводу розпуску Верховної ради. Глядачам пропонувалося також відповісти на це запитання. В команді Зе пообіцяли, що коли відео набере 1 мільйон переглядів, новообраний президент зверне увагу на це питання в першу чергу. Що це за відеопетиція та чи матиме вона якісь юридичні наслідки, «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Відео з’явилося в Youtube 12 травня й за добу набрало понад 470 тис. переглядів. Щоправда, новообраний президент уже давно звернув увагу на питання розпуску Верховної ради. Після зустрічі з представниками парламентських фракцій та народними депутатами у Верховній раді 4 травня він заявив: «Усі хочуть послухати, чи будемо ми розпускати парламент... Зарано про це говорити, адже ще немає повноважень. Щойно в мене будуть повноваження, ви отримаєте відповідь».

Отже, прямої відповіді ніхто не почув, але єдина можливість розпустити Раду (через відсутність коаліції) спливає 27 травня, за півроку до чергових парламентських виборів. Якщо парламент не розпустять достроково, то наступні вибори до Ради відбудуться 27 жовтня.

На думку Москалюка, поява відеопетиції – це своєрідна гра в народовладдя та намагання підтримати в тонусі електорат Зеленського.

«Ці заяви є просто способом тиску в суспільному форматі, тому що насправді є таке поняття, як електронна петиція, що була запроваджена внесенням змін до закону України «Про звернення громадян». Але в законі жодного слова немає про такі форми, як відеозвернення. Електронну петицію потрібно фіксувати, вона має набрати за певний період визначену кількість підписів, потім відповідний орган протягом п’яти робочих днів має розглянути цю петицію. І не обов’язково дійти того ж висновку, що викладений у самій петиції», – пояснив експерт.

За його словами, Зеленський від таких відеозвернень, у кожному разі, виграє. «Якщо Раду не розпустять, він продовжує грати роль Голобородька, який хоче все змінити, а погана Верховна рада не дає йому змоги це зробити. І на цих настроях виборців провести до парламенту, знову ж таки, з високим рейтингом свою партію, незважаючи на інформаційне поле. А якщо Раду розпустять, то це йому також вигідно. Він буде таким собі переможцем, який звернувся до влади, нагримав і до нього дослухалися», – зазначив він.

До того ж, на переконання юриста, якби команда Зе почала раніше збирати голоси під відповідною електронною петицією, то могла б і не встигнути, адже одна справа подивитися відео в інтернеті, а зовсім інша – підписати за всіма правилами електронну петицію. Адже для того, щоб проголосувати за петицію, потрібно зареєструватися, витратити час, докласти певних зусиль.

«Є таке поняття, як юридичний факт – дії, що мають юридичне значення, адже тягнуть за собою відповідальність. Переглянути відео не потребує зусиль і не передбачає наслідків, на відміну від голосування в електронній петиції, яке чітко регулюється законодавством», – наголосив Москалюк.

Нагадаємо, в останньому відеозверненні Зеленський вимагав від нардепів призначити інавгурацію на 19 травня, щоб зупинити кадрову діяльність чинного президента Петра Порошенка.

Також ми міркували з політичним експертом, чи допрацює Рада до кінця каденції та чого чекати від Зеленського.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО