Симоненка не зареєструють кандидатом у президенти від комуністів

Лідер Комуністичної партії Петро Симоненко не зможе зареєструватися кандидатом на посаду президента, висунутим своєю партією, але може піти на вибори як самовисуванець.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив генеральний директор всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Олексій Кошель, передає «Укрінформ».

«Заява комуністичної партії – це не більш ніж порожні політичні заяви, які не мають під собою жодних підстав. Відповідно до закону про вибори, Симоненко як висуванець КПУ не може бути зареєстрований Центральною виборчою комісією. Натомість є всі підстави для того, щоб Центрвиборчком зареєстрував Симоненка як самовисуванця», – зазначив експерт.

Водночас, за словами Кошеля, КПУ може заявити про підтримку Симоненка як самовисуванця на посаду президента й провести агітаційну кампанію з використанням своєї символіки.

«Сьогодні КПУ продовжує залишатися однією зі 153 офіційно зареєстрованих політичних партій України, судовий процес щодо її заборони триває уже понад два роки», – пояснює голова КВУ.

Нагадаємо, раніше ЦВК відмовила в реєстрації одному претенденту в кандидати на посаду президента. Йдеться про Володимира Ратуша.

У перший день відкриття реєстрації, 31 грудня, документи подали колишній міністр екології і природних ресурсів Ігор Шевченко та правозахисник Володимир Ратуш.

Станом на 3 січня заяви також подали лідер соціал-демократів і член фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергій Каплін, колишній лідер Аграрної партії Віталій Скоцик, колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко та мер Львова й лідер партії «Самопоміч» Андрій Садовий.

Як відомо, 31 грудня в Україні стартувала президентська виборча кампанія. Вона триватиме до 31 березня, коли й відбудуться вибори шостого президента України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО