Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Пашинський

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Пашинський (фракція «Народного фронту»).

Пашинський був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Наразі він очолює парламентський комітет із питань національної безпеки і оборони. За час своєї каденції депутат дав 52 обіцянки, частина з них із програми партії «Народний фронт», за списками якої він пройшов до Ради. Виконав Пашинський рівно половину – 26 (50%), провалив – 16.

Виконав парламентар кілька обіцянок, що стосуються голосувань. Минулого року він запевнив, що підтримає в другому читанні законопроект «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях» (про реінтеграцію Донбасу). Розгляд законопроекту відбувся в січні, Пашинський віддав свій голос «за».

Також Пашинський виконав обіцянку про те, що фракція «Народного фронту» підтримає в першому читанні законопроект про національну безпеку. На початку квітня за нього проголосували 78 із 81 депутата фракції, включаючи самого Пашинського.

У березні минулого року сталися вибухи на складах із боєприпасами в Балаклії (Харківська область). Пашинський пообіцяв зібрати через це позачергове засідання комітету з нацбезпеки. Воно відбулося в закритому режимі, й про нього стало відомо лише після аналогічного інциденту в Калинівці. «Коли сталася трагедія в Балаклії, яка завдала понад 1 мільярд доларів збитків нашій державі, ми не робили гучних заяв, а провели закрите засідання комітету разом із начальником Генштабу ЗСУ Муженком у його кабінеті», – повідомив Пашинський у жовтні. Так, свою обіцянку він виконав.

Як і обіцянку про те, що його комітет пропонуватиме передбачити в бюджеті-2018 програму зі створення та модернізації сховищ боєприпасів. Бюджет передбачає майже 310 мільйонів гривень на фінансування заходів із забезпечення «живучості та вибухопожежобезпеки» арсеналів, баз і складів Збройних сил України.

Іншу обіцянку щодо бюджету на поточний рік нардеп провалив: він хотів особисто ініціювати збільшення фінансування заходів інформаційної безпеки. Але підсумковий документ таких витрат не передбачає, а Пашинський хоч і пропонував поправки до держбюджету, але не ті, які обіцяв.

У квітні 2016 року Пашинський заявив, що ініціюватиме запровадження відповідальності за брехню політиків. «Популізмом, цинічною брехнею та демагогією в нас надувають рейтинги. Люди добрі, на такому фундаменті ми країну не побудуємо. Я ініціюватиму запровадження відповідальності за брехню, тому що зараз буквально відкрили шлюзи», – зазначив він. Більш ніж за рік такої ініціативи від нього не надходило. А потім узагалі нардеп заявив, що це в компетенції регламентного комітету Ради. Таким чином, він з обіцянкою не впорався.

У червні цього року депутат Євгеній Мураєв у ефірі одного з телеканалів висловив жаль з приводу того, що з режисера Олега Сенцова «роблять героя», а потім назвав його терористом. У відповідь на це Пашинський звернувся до голови Служби безпеки України Василя Грицака та генпрокурора Юрія Луценка з вимогою порушити кримінальну справу проти Мураєва. А самому Мураєву пригрозив, що той не зайде до сесійної зали, поки не вибачиться: «Нешановних мій, я багато зробив, щоб у цій залі все було за законом. Я багато зробив, щоб ми побудували демократичну державу. Ви не увійдете до цієї зали, поки не принесете публічних вибачень перед Сенцовим і державою Україна». Але в підсумку Мураєв за свої слова не вибачився, а в жовтні безперешкодно відвідував парламент. Тому обіцянка Пашинського провалена.

У процесі виконання в нардепа залишаються ще десять обіцянок, у тому числі з програми партії. У березні Пашинський заявив, що не ходитиме на ефіри телеканалу ZIK після участі Андрія Портнова в програмі Наталії Влащенко й поки свого слова дотримується.

Крім того, він запевнив, що фракція «Народного фронту» не вийде з коаліції. Про це наразі не йдеться.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО