Вибори за відкритими списками: чи змінять стару систему та що це дасть

Юлія Тищенкополітолог
Дмитро Купираполітолог

До Виборчого кодексу надійшло більш ніж 4 тисячі поправок. Це свідчить про намагання торпедування відповідного законодавства.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, оцінюючи звернення Європарламенту до української влади з проханням якомога швидше ухвалити Виборчий кодекс.

«Менш ніж рік залишається до виборів, принаймні парламентських, адже щодо президентських виборів змін уже не буде в цьому документі. Кодекс уніфікує певні процедури виборів. При цьому не рекомендується ухвалювати зміни до законодавства за рік. Хоча в нас інша практика, потрібно, щоб законодавство було більш-менш усталеним», – зазначила Тищенко.

За наявності політичної волі, до чого зараз є питання, ухвалити Виборчий кодекс зможуть, але питання в тому, чи є бажання в більшості голосувати, додала вона.

Безумовно, мажоритарники не підтримують зміни до Виборчого законодавства, підкреслила експерт.

«Якщо зміни будуть, то певним чином мажоритарна система нівелюється все ж таки. Однак, з іншого боку, чи є відкриті списки панацеєю, щоб вирішити всі питання, які пов’язані в Україні з протидією політичній корупції, відсутністю внутрішньопартійної демократії, підкупом виборців? Звичайно, на 100% це не змінить ситуацію, але принаймні зменшить частково можливості підкупу виборців під час виборчого процесу, зокрема на мажоритарці», – пояснив він.

За її словами, виборчі правила частково, але стануть більш прозорими, якщо зміни ухвалять.

Крім того, це потенційно може дати позитивний ефект, якщо прибрати мажоритарну складову. Відповідно, це дозволить зменшити адміністративний ресурс у самому парламенті щодо впливу, уточнила Тищенко.

«Проте чи зменшиться кількість бізнесменів у сесійній залі? Адже все залежить від формування списків політичних партій. Інша річ, що тут виборці самі можуть проголосувати за когось чи не дати голос», – наголосила вона.

Зменшення бізнесменів у парламенті залежить не лише від відкритих списків, акцентувала фахівець.

«У нас є питання щодо скасування недоторканності, протидії корупції, коли не потрібно буде скуповувати голоси. Це поки що в українських реаліях звучить фантастично. Однак такі країни є. Україна ще далека від цього», – резюмувала Юлія Тищенко.

Політичний аналітик Дмитро Купира зазначив, що багато залежить від того, якою буде ситуація після президентських виборів.

«Загалом, шанс на ухвалення виборчих змін є, адже в законопроекті зацікавлений спікер ВР. Також є інші політичні лідери, які хотіли б ухвалення цього рішення. Шанси, що Виборчий кодекс ухвалять, є, але за нього доведеться боротися», – підкреслив він.

Раніше ми писали, як депутати голосували за проект Виборчого кодексу.

Як відомо, раніше Андрій Парубій пояснив затримку з розглядом Виборчого кодексу. Повне інтерв'ю з Парубієм читайте на нашому порталі.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, які обіцянки давали нардепи щодо зміни виборчого законодавства.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО