Сенцова номінували на премію Сахарова

Європейська народна партія номінувала українського політичного в'язня Олега Сенцова на отримання премії За свободу думки імені Андрія Сахарова.

Про це повідомляється в Twitter фракції Європейського парламенту, пише «Слово і Діло».

Премія За свободу думки імені Андрія Сахарова заснована в 1988 році Європейським парламентом і присуджується щорічно тим, хто захищає права людини і основні свободи.

У різний час премію вручали Нельсону Манделі, організації Репортери без кордонів, Білоруській асоціації журналістів та іншим.

Український режисер Олег Сенцов був затриманий російськими силовиками в Криму 11 травня 2014 року. Його звинуватили в нібито підготовці терактів на півострові під час окупації Росією і зберіганні зброї та вибухівки.

25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років суворого режиму. Його етапували в колонію в місті Лабитнангі.

Олег Сенцов 14 травня 2018 року оголосив голодування з вимогою звільнити всіх утримуваних Росією українських політв'язнів.

За ці місяці він пережив кілька криз голодування, однак припинити протест відмовляється.

За повідомленням сестри Сенцова, режисер уже написав заповіт.

Нагадаємо, петиція з вимогою сприяти звільненню українського режисера Олега Сенцова на сайті Білого дому набрала необхідну кількість голосів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО